Sivu 1/2

Piekkarin piipun puhdistus

Lähetetty: 7.11.2019 15:29
Kirjoittaja Einari
Kysymys lähinnä tarvikkeista....puikko/puikon ohjuri?
Menekö puikkona esim. rosteri puikon ohjurin kanssa? Vai mitä yleensä hyvissä piipuissa pitäisi käyttää?
Ilmeisesti ohjuri on tarpeellinen....Oulun työstökeskuksen puikko olis suht. edullinenkin.

Re: Piekkarin piipun puhdistus

Lähetetty: 9.11.2019 7:23
Kirjoittaja Long Range
Onhan sanottu,että Suomessakin pilataan piippuja enemmän puhdistamalla kuin ampumalla.

Rosteri piipun materiaali on pehmeämpää tietty kuin mustan raudan piiput.Tangolla on mahdollista saada lyötyä jälki rihlapalkkeihin,jos jotain tiukkaa tuppoa yrittää läpi survoa.

Toinen mahdollisuus saada käynti pois on se JOS työnnetään puikko piipun suun ohi ja saadaan piipun suun alaosaan jälki tehtyä.

Teetä puikko ohjuri,älä käytä mitään niin tiukkaa tuppoa,että tanko taipuessaan osuu palkkeihin ja älä työnnä tankoa yli piipun suun.Kärjen messinki osa ei ole piipun suulle niin vaarallinen kuin teräs tanko.

Uhraa 50 eur ja osta tuollainen Teslongin boroskooppi.Sillä näet patruunapesän suu alueelle muodostuvan lyijyrenkaan ja sen puhdistustapeen.

Toisaalta voin sinulle tehdä puikon,jota voit käyttää ilman ohjuria ja työntää surutta piipun suun ohi pelkäämättä jälkiä.
Annan tehtaan takuun-:).Numeron tiedät.

Timppa

Re: Piekkarin piipun puhdistus

Lähetetty: 25.11.2019 19:24
Kirjoittaja HarriV
Tervehdys

Kuula menee nykimällä piipun alkupäässä ja pronssiharjalla ei homma oikein edisty. Ajattelin että VFG ja timanttipasta nopeuttaisi asiaa. En löytänyt/hoksannut foorumilta ja muualtakaan mitä kokoa on yleensä käytetty. Lähinnä ettei ahnehtisi liian karkeaa.

Onko alle 10 µm koko liian hienoa ?

Kiitos
Harri

Re: Piekkarin piipun puhdistus

Lähetetty: 25.11.2019 19:58
Kirjoittaja kaleviys
Omat peräti vaatimattomat kokemukseni piekkarilla ampumisesta näyttävät, että käynti löytyy vasta usean kymmenen laukauksen jälkeen. Aiheutuuko siitä, että piekkarin kuulan pinnan vaha "tasaa" piipun käyntiä ? Radikaali ehdotus: ei puhdisteta koskaan :oops:

Re: Piekkarin piipun puhdistus

Lähetetty: 25.11.2019 23:00
Kirjoittaja HarriV
No löytyihän se.
Hakusana olikin läppäys eikä kolvaus, jota PT Kekkonen ja Arma Fennican teokset käytti.
Kaikesta huolimatta pitänee yrittää puhdistaa vaikka toisin neuvotaan.

Re: Piekkarin piipun puhdistus

Lähetetty: 26.11.2019 7:28
Kirjoittaja Long Range
Piekkaritiimin mukana touhutessa oppinut monia asioita.

Piekkarin piiput ovat piippumateriaalista/ työstö tavasta riippuen erilaisia ja puhdistus tarvekin erilainen.

Mustasta raudasta erityisesti vetorihlaamalla tehtyjen piippujen sisäpinta on usein karheaa.Mustan piipun sileäksi läppääminen on kovvoo /aikaa vievää hommoo ja se jää yleensä piipun valmistajilta tekemättä.
Niissä tuo Kalevin mainitsema vähempi / harvempi puhdistaminen on paree.

Mutta siiten nuo jo tehtaalla sileäksi läpätyt ja nappirihlauksella tehdyt piiput.Monet kärkiampujat puhdistavat jopa joka kortin jälkeen (30-40 ls) ja on useita esimerkkejä,että huippukäynti alkaa heiketä noissa viimeistään n.100-125 ls jälkeen.

Tuo lyijyrengas muodostuu pesän ylimenoon/sen suulle ja se on syytä aikaajoin poistaa olipa mikä piippu materiaali tahansa.

Kaikilla piipuilla eka laukaus puhdistuksen jälkeen on SELKEÄSTI nopeampi ja erityisesti "raudalle" puhdistettu musta piippu saattaa vaatia paljonkin laukauksia,että käynti palautuu.

Sileät rosterit kyllä palautuvat käyntiinsä jopa muutamalla laukauksella.

Timppa

Re: Piekkarin piipun puhdistus

Lähetetty: 26.11.2019 22:15
Kirjoittaja Räiskis
Vähän aiheen sivusta mutta mikä konsti vai onko konsteja miten saa ensimmäisen laukauksen osumaan liki samaan pisteeseen kuin muut kun ei voi käyttää kohdistus laukauksia? Silhuetissä finaalit ammutaan useamman päiväkin päästä varsinaisesta kilpailusta ja ei ammuta yhtään kohdistusta. Heti 5kpl kisalaukauksia joista tietää että ainakin ensimmäinen on hakusessa. Sama koskee siluetissa myös isokaliberisia, itellä se oli haettu/harjoiteltu ja tiesi mihin eka menee. 22 kaliberit oli vaikeampia, vielä tuulet ja maalit suhteessa pienempiä!
Kai tuossa ampumahiihdossakin samoja asioita mutta siitä ei itellä tietoa.

Re: Piekkarin piipun puhdistus

Lähetetty: 26.11.2019 22:48
Kirjoittaja MF
Helppoa!

Menet vain toiselle radalle testaamaan iskua/panosta/ulosvetäjää tms. kunnes piippu on sopiva.

Re: Piekkarin piipun puhdistus

Lähetetty: 28.11.2019 0:29
Kirjoittaja Jari Raudaskoski
Kaverilla oli lintupyssyssä tuo eka laukauksen murhe. No, joka aamu vetäisi auton vierestä tien penkkaan kudin ja homma ratkaistu ! Eikö tosiaan ole mahdollista ampua vaikka edellisenä päivänä muutamaa laukausta ja jättää ase puhdistamatta ? Luulisi ainakin helpottavan tilannetta....? Ja piippu heti tukkoon niinkuin ampujahiihtäjillä, ettei ilma pääse kulkemaan läpi. Auttaa !!!

Itsellä tosiaan tuo Diana ja tykkään. Piippuna Tanskan ihme. Laukaisukoneisto vaatisi hieman tuunaamista ehkä pistepiekkaria ajatellen, mutta tuskinpa tulee siihen lähdettyä. On kyllä nopea ase ampua :D johtuen juuri tuosta rampista.
Menestystäkin on tullut huimasti suhteessa käydyt kilpailut, mutta paukku on taas hakusessa... :?

Re: Piekkarin piipun puhdistus

Lähetetty: 28.11.2019 19:53
Kirjoittaja Räiskis
Varmaan jossain tien penkalla tuon 22 aseen vielä voiskin laukoa. Isokaliberit vois herättää huomiota. Tuli kaverin cccp pienoiskivääri putsattua, ei omistanut välineitä. Laitoin sille kiikarin joku vuosi sitten ja sen jälkeen ei putsannu? Pirkan Aseen Torsti joskus tehny vaimentimen ja laukaisun ja jotain. Kiikaria laittaessa tuli jonkun verran ammuttua ja tykkäsin että aika hyvin kävi, Dominaattoreilla oikeinkin. Nyt kokeilin putsauksen jälkeen muutaman ja ei voinu moittia, käynti tallella. Piippu säilynyt hyvänä vaikka ei putsattu ollenkaan eikä nytkään ollut edes paha putsata, pesä vaan luotivahasta tukossa. Variskin erehtyi roskakasan päälle katseleen ja ajattelin päähän koittaa jos osuu niin jää ja ohi niin ei kuinkaan. Siihen kippas.

Re: Piekkarin piipun puhdistus

Lähetetty: 28.11.2019 23:23
Kirjoittaja TeeHooVaris
Eroja piippujen välillä todella on. Itselläni kaksi melko uutta rosteriputkea, joista toinen kerää lyijyä n. 10 senttiä alkupäähän. Vaatii putsausta vähintään 100 laukauksen jälkeen. Toisesta en oikein tiedä, mutta Tapanin kanssa kerran tutkailtiin Umpikorton (missähän mies miilustaa, kun ei ole kuulunut aikoihin) huippuporeskoopilla ja todettiin, että lyijy oli levittäytynyt koko piipun pituudelle. Se siitä.
Sitten vähän asian vierestä: Kokeilin ampua todella vanhoja lapualaisia (tarkoitan piekkarin paukkuja). Olivat sellaisia harmaita ja hapetuksesta turvonneita. Vaihdoin tuoreisiin ja totesin, että käynti oli pahasti hukassa. Viskeli 50 metrille sellaista 3-4 senttiä sinne tänne. Piti ampua 20 tuoretta paukkua, että käynti palasi. Niin että ei niitä kannata harmaannuttaa, vaikka olisivat joskus tuoneetkin mainetta ja kunniaa.
Niinkuin Timppa sanoi, sileät rosterit eivät vaadi mahdotonta pommitusta puhdistuksen jälkeen. Minulla oli pitkään sellainen käsitys, että ennen ensimmäistä kilpalaukausta alataulun piti näyttää haulikon osumalta. Nykyisin sitä miettii, että mikä on salaisuus, kun eräänkin huippuampujan pistetaulun saittereilla on monestikin vain puolenkymmentä reikää. No ainakin kotiläksynä ollut kohdistus ja puhdistus on tehty huolella.

Re: Piekkarin piipun puhdistus

Lähetetty: 29.11.2019 13:47
Kirjoittaja HarriV
Terve
Sitähän minä vielä, että miten hienoja (partikkelikoko) tahnoja ne käyttää ?
6 ja 3 µm tahnalla tulee niin peijakkaan mustaa puhdistustuppoa.
Lähinna ettei tulisi jyystettyä liian karkealla.

Re: Piekkarin piipun puhdistus

Lähetetty: 29.11.2019 17:11
Kirjoittaja Koheltaja
Mustaa tuppoa tulee aina hiomatahnoilla vaikka se olisi kuinka hienoa.

Re: Piekkarin piipun puhdistus

Lähetetty: 30.11.2019 14:10
Kirjoittaja Lennart
Piekkarin piipustakaan mitään tiedä, mutta yleisesti piippuun taukoja käytettäessä on sinne alle vedettynä öljy. Esim AT tms. Kun on tahnalla hiomisensa v jynssäämisensä mielestään tehnyt, niin esim Bräkleenillä tai muulla rasvanpoistajalla kun liottaa piipun, niin välttyy tolta mustien tuppojen työntelyltä. Rasvanpoistaja liottaa piipun lähes kirkkaaksi, kun vaan rohkeesti liottaa. Loppuhoito si haluamallaan tavalla.

Re: Piekkarin piipun puhdistus

Lähetetty: 30.11.2019 14:11
Kirjoittaja Lennart
...tanan automaatti textinsyöttö...
...tahnoilla...