Sivu 1/1

Joitakin asioita

Lähetetty: 25.11.2019 15:13
Kirjoittaja sakke
Loppuuko kasa-ammunta Suomessa? Sitä olemme kysyneet moneen kertaan toisiltamme.

Mikä on kasa-ammunnan harrastajatilanne esim. Pohjoismaissa? Tässä joitakin suurpiirteisiä lukuarvioita. Ruotsissa asukkaita on noin 9 miljoonaa ja kasa-ampujia 30, Norjassa asukkaita 5,3 miljoonaa ja kasa-ampujia 20, Tanskassa kasa-ammunnan harrastajia ei ole ollenkaan, Islannissa on suurin piirtein yksi kasa-ampuja. Entäpä USA? Asukkaita siellä on 327 miljoonaa ja kasa-ampujia 500-1000. Heillä siellä osallistuu moniin kisoihin parikymmentä kilpailijaa laajasta harrastajamäärästä huolimatta. Isoimmissa kisoissa toki osallistujia on 200-300.
Nuoria voidaan saada kasa-ammunnan pistelajeihin, mutta perinteiseen kasa-ammuntaan nuorta väkeä on perin hankala saada mukaan eri syiden vuoksi. Kasa-ammunnan nuoriso taitaa olla 30-50 vuoden ikäisiä. Ja jos halutaan uutta väkeä lajimme pariin, niin tuohon ikäryhmään kannattaa panostaa. Kukin kohdallaan. Mihinkään lajiin ei tulla hetken mielijohteesta, vaan meidänkin lajiimme on haettava uutta joukkoa sukulaisista, naapureista, metsästyskavereista jne. Keskenämme puhumalla on turha haaveilla uusien kasvojen mukaan tulosta.

Potentiaalisia kasa-ammunnan tulokkaita olisi Etelä-Suomessa (väestömäärällisesti), mutta lajiimme soveltuvia ratoja ei vain yksinkertaisesti ole eikä näytä etelään tulevan. Saa siinä pitää kasa-ammuntakouluja, jotka olisivat monelle ampumista harrastaneellekin tärkeä uuden oppimisen tapahtumia. Pohjoisemmassa uusien tai suunnitelmissa olevien ratojen tilanne on parempi, sillä Ruutikankaan ratahanke (Limingassa?) etenee hyvällä vauhdilla. Tämän lisäksi Kajaaniin suunnitellaan isoa toimintakeskusta. Kajaanin radasta on tehty jo esiselvitys. Hanke jatkuu. Alueelle on suunnitteilla haulikkoratoja, 25 kpl toiminnallisen ammunnan practical-rataa sekä 100 m, 300 m ja 2000 m rata, johon tulisi välimaalit 500 m, 1000 m ja 1609 m kohdalle. Näyttää siltä, että pitkän matkan kiväärit pääsevät kassakaapeista pitkän tauon jälkeen taas käyttöön.

Tiedottamisesta ja kasa-ammunnan tunnettuvuuden lisäämisestä on myös puhuttu paljon. Tässä kohdistan katseet ihan itseemme.
Lajimme tietoisuus ei lisäänny, jos puhumme keskenämme huonosta tiedottamisesta ja etsimme syyllisiä sieltä ja täältä. Urheiluampuja-lehteä on turha syyttää, jos emme ole lähettäneet sinne julkaistavaksi kuin muutamia juttuja. Juttuja otetaan siellä ilolla vastaan ja julkaistaankin.
Yhtään kilpailutulosta ei ilmesty liiton nettisivuille, jos emme lähetä tuloksia liittoon. Ampumaurheiluliitossa tiedottamista hoitaa yksi ihminen päätyönään. Hänelle tulee satoja tuloksia ja juttuaihioita vuosittain. Siinä kohtaa tiedottajalla ei ole aikaa ja mahdollisuuksia ruveta kyselemään erikseen kasa-ampujilta tuloksia ja muuta meidän mielestämme mukavaa. Joudumme todella kilpailemaan paikasta auringossa muiden ampumaurheilulajien kanssa. Ja kuten muistamme, niin kasa-ammunta ei ole tällä kertaa valtakunnan ihan se keskeisin ampumaurheilulaji.
Viime kesän kasa-ammunnan pistelajien MM-kilpailuista tuli kilpailuihin osallistuneiden ampujiemme toimesta hyvin tietoa liittoon. Juttua ja tuloksia julkaistiinkin liiton nettisivuilla.
Sen sijaan Kanadan MM-kisojen tiedottaminen oli hieman vaatimattomampi. Yhtään tulosta ei julkaistu liiton sivuilla. Eikä niitä hauskoja juttuja kisatapahtumista.
Tämä on meidän tämän hetken tiedotuskykymme ja tasomme.
Tulosten ilmoittamisessa ja juttujen kirjoittamisessa vastuu on meillä jokaisella itsellämme ja meidän aktiivisuudellamme. Jos osaamme käyttää Twitteriä, Facebookia tai sähköpostia, niin silloin pystymme lähettämään yhtä helposti tuloksia ja muutamia tekstirivejä Ampumaurheiluliittoon.
Kuka noita edellä olevia sitten lähettäisi? Juuri ne, jotka lähettävät tuloksia Facebookiin ja esim. tälle foorumille. Kyllä liiton tiedottaja laittaa tulokset sitten liiton sivuille uutisina ja tapahtumina.
Kilpailujen järjestäjät ovat huolehtinet kilpailutulokset kotimaan kisoista paikallisiin lehtiin ja ehkä laajemminkin. Ongelmana vain on ollut kilpailujen pienet järjestelyorganisaatiot ja paljot työt. Tällöin tiedotuspuoli ei ole ollut etusijalla. Hyvä, että on selvitty kunnialla kilpailujen läpiviennistä.
Ulkomaan kilpailuihin lähtijöiden pitää tulevaisuudessa sopia keskenään kuka tai ketkä lähettävät tuloksia tuoreeltaan kotimaahan ainakin foorumille ja liittoon.


Kun Tanskasen Marko on saanut tehdyksi ensi kesän kilpailukalenterin, niin jaosto miettii sopivaa viikonloppua ja sopivaa paikkaa, milloin ja missä pidettäisiin erikseen kutsuttaville kasa-ampujille valmennusviikonloppu. Tarkoituksena olisi jakaa tekniikan ja toiminnan tietoa keskenään, latailla ja ampua sekä nauttia kerrankin kiireettömästi mukavasta yhdessäolosta. Tilaisuuden lopuksi voitaisiin ampua (ei ennätyskelpoinen) harjoituskilpailu. Nähtäväksi jää onko meidän joukostamme em. tapaamisen ja tapahtuman järjestämiseen. Jaosto pyrkii varaamaan hieman rahaa tilaisuutta varten vaikkapa ruokaa ja juomaa varten.


Sääntöjen kirjoittamisesta sen verran, että sillä saralla on ilmennyt teknisiä ongelmia. Todennäköisesti laaja kasa-ammunnan sääntöuudistus siirtyy tulevaisuuteen ja nyt tehdään matalamman profiilin päivitys sääntökohdista, joista keskusteltiin viime kevään pikkuparlamentissa.

Re: Joitakin asioita

Lähetetty: 25.11.2019 17:02
Kirjoittaja Einari
Erikseen kutsut......no joo siinäpä se.
Eikös viimekaudella ollut tapetilla koulutusta kasa-ampujille. Jäi muistaakseni totetumatta.
Itse kompastelen pistepuolella, ihan todella alussa......varmaan silläkin sektorilla kaivattas jonkinlaisia "suviseuroja"😁
Jonkinlainen kurssi olis ihan paikallaan. Tuskin osallistumismaksuun kaatuu....meinaan johan välineisiinkin on mennyt
"repullinen" rahaa.
Tietenkin kaiken VOI oppia kantapäänkin kautta.....mutta aina se on varmempaa silleen, että minä poljen SINÄ ohjaat jne.😎

Re: Joitakin asioita

Lähetetty: 27.11.2019 6:05
Kirjoittaja Long Range
Jos satoa aikoo saada,niin siemenet olisi ensin kylvettävä.Ja tyvestä olisi puuhun noustava.

Olisiko ideaa järjestää eripuolilla Suomea radoilla kasa-ammunta iltoja.

Ilmoitus radalle seinään vaikka jo keväällä.

Lajin harrastaja tuo tuet,viirit ja taulut.

Vaikka ensin tunti perusteita kasa-ammunnasta suullisesti.Lajin perus esittely.

Kuulijat sitten ampuisivat vaikka vain yhden 5 ls kasan omilla kivääreillään/patruunoillaan.
(Täällä meidänkin 100 m:n radalla vain 1 pöytä).
Ellei pöytiä niin sitten vaan betonilta makuulta kuitenkin kasatukien päältä.

Kasat mitataan "opettajan" toimesta ja voisihan osallistujilla teettää heti alussa "välineluettelon" aseesta,joka käytössä.

Voisiko näillä sivuilla olla osio "Kotirata kasat",jonne opettaja hoitaisi tuloksia.

Lähtisiköhän alan valmistajat mukaan? Kaikkien osallistujien kesken arvottaisiin jotain alaan liittyvää.

Tällaiseen "frog level" touhuun ei tartte miettiä liikkuvia taustoja tai mitään ihme hifistelyä.

Tarjottaisiin vain matalan kynnyksen mahdollisuus tutustua lajiin.

Timppa

Re: Joitakin asioita

Lähetetty: 28.11.2019 1:13
Kirjoittaja Jari Raudaskoski
Hyvä avaus pj:lta !

Kissan häntää ei nosta kukaan muu. Olisihan meillä esim. kirjoitushommaan ammattilaistakin tarjolla, mutta jos sitä on jo vuosikymmenet tehnyt ja eläkkeen siitä ansainnut, niin jaksaako / kiinnostaako enää? Välttämättä EI. Kyllä on hankalaa löytää timpuriakaan enää työpäivän päälle jotain väkertämään. Ymmärrän ja hyväksyn täysin.
Viime MM-kisat olivat tosiaan katastrofi tämän tiedottamisen suhteen, koskapa menestystäkin tuli ja vieläpä joukkue sellaista, EKA kerran koskaan !!! Mutta mennyt mikä mennyt ja tänä päivänä eilen tapahtunut on jo vanha asia; ei kiinnosta ketään!

SAL on vastikään taas nimennyt painopistealueet/ kohdentamiset ja nehän ovat "yllättäen" Ölympiälaiset ja Baralympiälaiset. Eipä siellä pj. muuta maininnut, jännä juttu.... Eli sieltä turha odotella yhtään mitään. Näillä mennään...

Ja yksinhän emme ole tässä "ahdingossa". On tosiaan monessa mediajulkisuuttakin nauttivassa ampumalajissa todella HUOLESTUTTAVAN vähän osallistujia. Itseä joskus nolottanut ihan Suomessa pärjätä jossain kisassa, jossa vähän ampujia, mutta nyt saman määrän ampujia/ eri lajissa voittaneita maailmalla palkitaan vaikka millä diplomeilla täällä.

Mitäpä voinemme tehdä ? Yksi pikku juttu on pitää mm. tämä fooorumi hengissä eri kirjoittajien voimin. Perään kuuluttaisin vielä hyvää, rakentavaa henkeä. Lopetetaan mollaaminen, otetaan oppia, jaetaan tietoutta avoimesti. Minusta on ollut mukava huomata esim. nimimerkki Koheltajan suhtautuminen: mies tietää asetekniikasta varmuudella enemmän kuin monta kasa-ampujaa yhteensä, mutta silti hänellekin humahtaa täältä silloin tällöin joku Heureka-juttu. Ja näin tietous/ palstan kiinnostavuus voi levitä muuallekin...
Olen pyöreästi 30 vuotta nyt touhunnut tätä lajia; selvästikin jo unohtanut enemmän kuin monet oppineet. Mutta aina jokin vetää baanalle...

Päätin tämän päättyneen kauden alussa kirjoittaa/ jakaa huomioita joka kisasta, johon osallistun 2019. No näin taisin tehdäkin. Miksi ? Opiksi ja infoksi muille, että älkää tehkö näitä virheitä :) . Voin rehellisesti sanoa, että jos tämän lajin foorumeilta pitäisi jotakin lukea, niin mieluusti lukisin Tony Boyerin, Wayne Campbellin tai Jari Laulumaan vastaavia raportteja. En väsy tavaamaan vaikkapa Boyerin kirjasta sitä osiota, jossa hän kertoo menneestä kilpailusta taulu taululta, mitä muutti, mikä toimi jne... Kiehtovaa !!!!!
Haastan nyt muitakin mukaan tulevalle kaudelle vilpittömästi kertomaan tuntemuksiaan, mikä toimi, mikä meni pieleen, muuttaisinko nyt jotain, jos voisin jne...

Kilpailukalenteri ilmeisesti jo siinä vaiheessa, että kohta odotellaan, mitä 2020 tuo tullessaan. Voisiko jatkossa ajatella, että foorumille voisivat ampujat kommentoida kalenteria jo tekovaiheessa / syyspuolella? Toivomuksia, huomioita, päällekkäisyyksiä... Toivomukset luonnollisesti kasan alimmaisena, mutta jos yksi ihminen vain kokoaa, niin aina voi joku juttu jäädä huomaamatta.

Kasa-ammuntakoulu pyritään järjestämään 2020. Viimeksi se peruuntui, koska ilmoittautuneita vain 5 kpl. Ei maksa vaivaa noin pienelle porukalle, sorry. Ilmoittelen ajoissa perinteiseen tapaan ! Einarikin saa tulla ! Varmuudella kuulet pikku, pikku asioita, joista hyötyä piekkarissa, metsästyksessä tms...

Re: Joitakin asioita

Lähetetty: 28.11.2019 5:51
Kirjoittaja Long Range
JR kirjoitti:

"Haastan nyt muitakin mukaan tulevalle kaudelle vilpittömästi kertomaan tuntemuksiaan, mikä toimi, mikä meni pieleen, muuttaisinko nyt jotain, jos voisin jne..."

JR.lle hatunnosto tuosta! Ihminen oppii virheistään ja kun kerran mokasin nuorena miehenä töissä,niin pomoni tuumi: "Timo, yksi kertahan menee oppimisen piikkiin,mutta ymmärräthän sen,että toinen kerta samassa asiassa olisi jo tyhmyyttä".

Tuntemattoman sotilaan erästä kohtaa siteeratakseni: "Laulumaata ja konekivääriä miekin kaipaan".

Miehen tunnen ja monta kertaa auttanut ja oikonut välillä minun vääriäkin oletuksia ja ohjannut takaisin polulle.

Mitä ihmettä tuolle Pohjoisen Karhulle pitää luvata,että saadaan hänen sanainen arkku aukeamaan takaisin näille sivuille? Laulua,viinaa,naisia,...mitä?
Kerätäkö sivujen lukijakunnalta kolehti ja luvataan Bartleinin piippu vuoden kirjoituspalkkioksi-:).

Varsinkin nyt kun nuo pitkät matkat ja sitä myötä muutkin kaliiperit kuin 6 PPC noussevat uudelleen framille.Niistäkin hänellä olisi rekkakuorma tietoa annettavissa.

Miellän edelleen kasa-ammunnan ammuntalajien Formula 1 kategoriaan.Kuten autourheilussakin,sieltä siirtyy asioita siviiliversioihin eli siihenkin,että meikäläinenkin osuisi johonkin/ paremmin.

Timppa

Re: Joitakin asioita

Lähetetty: 1.12.2019 7:02
Kirjoittaja Long Range
Joskus näillä sivuilla esitin kysymyksen: "Miksi ET harrasta kasa-ammuntaa".

Näillä sivuilla käynee muutama sata henkilöä Suomessa ja yli 5 miljoonaa EI KÄY!

Muutama kymmenen kilpailussa kävijää ja loput sivuilla kävijät hakevat oppeja saadakseen "siviiliversiot" käymään paremmin.Esim. metsästystä / jonkun muun ammuntalajin edistymistä tukemaan.

Iso osa kilpa kasa-ampujista varmaan ajattelee asioita "laatikon sisällä" ja tarvittaisiin myös ajattelua "laatikon ulkopuolelta".

Onko joillakin sellaistakin ajattelua,että mitä vähemmän porukkaa kisoissa,sitä parempi on oma menestymisen mahdollisuus???

Kasa-ammuntakin on tuote ja jos tuotteen käyttäjiä on Suomessa esim. kisoissa 50 / 5 milj.,niin se tekee 1 kisaileva harrastaja 100000 asukasta kohti.

Puheenjohtaja oli ihan oikein nimennyt liike-elämästä tutusti markkinoinnin kohderyhmän (30-50 vuotiaat).Tämä laji vaatii muiden lajien tavoin aikaa ja rahaa.
Tuolla ikäryhmällä "ruuhkavuodet" menossa ohi ja kotoakin on hyvä päästä välillä pakoon JONKUN harrastuksen piiriin.

Liike-elämästä voidaan poimia toinenkin tärkeä termi: "ASIOIMISEN HELPPOUS".

Kuinka sitten asioimista helpotettaisiin tulla kasa-ammunnan piiriin? Huomioiden taloudellinen tilanne,ajan käyttö,yms.

*Ikäryhmälle 15-25 vuotta olisi luotava mahdollisimman todellisen mukainen kasa-ammunta peli näkyvine viireineen,muuttuvine tuulineen,jne.

*Sitten ikäryhmälle 15-50 + vuotta tarjottava kisoja,joissa alan vakavat harrastajat hoitavat KAIKKI VÄLINEET radalle ja niissä kisoissa ei nämä vakavat harrastajat ammu itse ollenkaan vaan uudet tulijat.
Tulokas maksaa välineiden omistajalle patruuna & piippu kulua esim 1,00-2,00 eur/laukaus.
Silloin ALOITUSKULU olisi matala. Matkustus,majoitus ja "välinevuokra" esim.200 eur/kisa...
Helpoin olisi vaikka könttäsumma,johon kuuluu KAIKKI!!!

Tulokset sitten ilmoitettaisiin sekä ampuja & "mentori" / välineiden omistaja mainiten:

'Erkki Kuittinen & Jari Raudaskoski

Toivottavasti ei näin: Jari Raudaskoski & Jari Laulumaa-:).

Kun katsellaan "laatikon ulkopuolelle", niin kaikki on muuttunut maailmassa VALMIIMMAKSI: Talopaketit ostetaan avaimet käteen (puutkin takassa valmiina-:),puolivalmiste/ valmis ruuat,kalatkin valmiina fileinä,ruodot poistettuna,savustettuna ja jo melkein valmiiksi pureskeltuna...

Tämmöistä laittoi tämän aamun kahvi kirjoittamaan.Sen kyllä vielä keitin itse,en tilannut baarista-:).VIELÄ...

Timppa

Re: Joitakin asioita

Lähetetty: 2.12.2019 20:41
Kirjoittaja jpniemi
Ensimmäinen viesti foorumille. Laji kiinnostaa "mutta" radat kaukana etelästä. Sen johdosta päätös kaluston hankinnasta vielä tekemättä. Mutta kuka tietää. Nyt aiheeseen olisiko seuraavanlaisesta tavasta jotain apua lajin kiinnostuksen herättelyyn. Eli videoita rohkeasti kuvaamaan ja tekeminen jakoon, saattaa joku löytää ja innostua. Linkkinä oma iittalan TopCup kisaan valmistautuminen. Kuvatkaa tekeminen rohkeasti ja jakakaa materiaali julkiseksi. Nuoret ja koko maailma voi olla yleisönä. Ehkä joku voi kokea ahaa elämyksen.
https://youtu.be/rlMLtLNzLiE

Re: Joitakin asioita

Lähetetty: 4.12.2019 20:14
Kirjoittaja jpniemi
Ehdoitus . Kasakisoihin harrasteluokka. Heille myydään edullinen päivälisenssi. Kalusto vapaa/metsästys ase. Kilpalisenssin omaavat eivät luonnollisesti osallistu. Tuli vaan mieleen.

Re: Joitakin asioita

Lähetetty: 4.12.2019 22:27
Kirjoittaja Jari Raudaskoski
Tätä on kokeiltu Iittalassa, itse olin pääarkkitehti. Oli vieläpä jokaisella kokenut kasa-ampuja "kummisetänä". Jäikö muutama koukkuun, ehkä, mutta olisivat ehkä tulleet mukaan muutenkin, mene tiedä...
Palaute oli toki hyvää.
Nyt ehkä palvelee paremmin Top Cuppia, kalusto oli pääosin sellaista.
Ja tuo lisenssi tuotti kyllä pään vaivaa silloin, sen muistan.
Mikä lienee tilanne nyt...

Re: Joitakin asioita

Lähetetty: 5.12.2019 5:57
Kirjoittaja Long Range
Jenkeillä nyt kova yritys tuoda ARA piste pienoiskivääri ammuntaan Factory Class eli tehdas ase luokka.

Sääntöjä / aserajoituksia käydään läpi ARA organisoijan ja harrastajien välillä useilla heidän keskustelu palstoilla.

Luen niitä aamun anivarhaisina tunteina ja hiukan osallistunut keskusteluihinkin.Minulle keskusteluissa mukana roikkuminen on enempi kielitaidon/ sanaston ylläpitoa.Ja jotain voi aina oppiakin.

Ehkä tässäkin olisi hyvä ajatella,että tyvestä on puuhunkin noustava ja suoraan latvaan pomppaaminen on iso kynnys.

Eli järjestää eri puolilla Suomea radoilla kasa-ammunta iltoja.Ellei ole pöytiä niin ammutaan sitten makuulta.Ettei tule kynnystä/ byrokratiaa,niin ihan vain siten,että porukka kasaantuu tiettynä iltoina radan seinällä olevalla kutsun mukaisesti.
Joku joka ainakin luulee lajista jotain tietävänsä,voi alkuun kertoa lajista mitä tietää ja tuoda viirit ja taulut,että homma saadaan edes hiukan muistuttamaan lajia.
Ei murehdita liikkuvista taulutaustoista jne. lisensseistä / vakuutuksista tässä "Frog Level" vaiheessa.

Tuosta voisi 2. vaihe olla Top Cup tyyppiset tapahtumat (puoli välissä puuta)

Latvassa sitten jo Raudaskosken & Laulumaan kasa-ammunta koulu.

Eli step by step.

"Kotirata illoissa" kerrottaisiin noista Top Cup ja kasa-ammunta kouluista jahka sieltä joku innostuisi opiskelua jatkamaan.

Miekin voin täällä esim. Muukon radalla vetää "Frog Level" tason illan/iltoja.Jos/kun haluamme tason noston,niin yritän kosia vaikka Söderholmin Jussin/Kesäsen Sepon tai ken vaan suostuu tänne kasa-ammunnan "kehitysmaa alueelle" ajelemaan johonkin iltaan näyttämään vakavampaa osaamista.

Timppa

Ps.Alla Bill Calfeen mielenkiintoinen lause/teksti minulle kun keskustelua käynty kuinka uusia harrastajia lajiin saataisiin : " Kasa-ampujaksi synnytään,niitä ei voi tehdä"

Friend gun fool Timo:

I'll say one thing, you come up with some very unique ideas......good unique ideas, at that.

Timo, I believe that "serious' RFBR shooters are born, they're not made.

Note I highlighted the word "serious".

I was shooting RFBR long before Larry Brown started organized RFBR, as were hundreds, or thousands, of others.

If organized RFBR had never came along, I would have still been fooling with it throughout all these years.....as would have others.

Timo, organized RFBR is 30 years old.....

There's been hundreds of folks pop in and out of it during these 30 years.

But..............................

There's only a small handful of shooters who've stayed with it throughout the years.

And it's not just RFBR, CFBR is the same way.....

This is why I believe that serious, dedicated, hang in there through thick and thin RFBR shooters are "born", they're not made.

Finally:

Throughout these past 30 years one of the main topics of conversation has been how to bring "new" shooters into RFBR.

And it's never really been done........

Therefore, will this new ARA "factory" class succeed where everything else has failed?

In my opinion it will only succeed, if ARA can figure out how to "make" a dedicated RFBR shooter, which has never been done before except in a few, very rare cases.

Your gun fool friend, BC

Re: Joitakin asioita

Lähetetty: 16.12.2019 16:23
Kirjoittaja Jari Raudaskoski
Sain eilen vähän vettä lisää myllyyn tuohon aiemmin kirjoittamaani...elikkäs kaveri/kaveriporukka, joka tuolla tuunailee aika rajuja tuloksia normikivääreillä (toki piiputettu jenkkipiipuiĺla jne.), seurailee myös tätä palstaa aktiivisesti. Sieltäkin tuli toivomusta, että ampujat kisojen jälkeen jaksaisivat vielä pukea tänne sanoiksi kuluneen koitoksen. Eli miten sujui, mikä keli, minkä kelin valitsin parhaana, mikä kalusto, muutinko jotain jne...?

Näinhän joskus tehtiinkin. Oli mukava ja hauskaakin lueskella Tuovisen Kaukon, T-H:n ja monen muunkin värkkäämisestä. Mitä näillä ehkä saavutettaisiin? Mahdollisesti alennetaan ainakin kynnystä tulla kisapaikalle ja tutustua lajiin. Samoin kirjoituksista varmasti näkisi, että ihmisiä nuokin vaan on...samoja virheitä, jopa toistuvasti :oops: ja sen, että päivät eivät ole veljeksiä. Joskus sujuu, tavallisesti ei.
Tätä voisi itse kukin fundeerata 2020.
Ja ainakin yksi tuosta mainitusta sakista jo tässä vaiheessa harkitsee kasa-ammuntaan ja Kasakouluun mukaan tuloa vakavasti...

Re: Joitakin asioita

Lähetetty: 20.12.2019 22:37
Kirjoittaja aappo
Hyvä avaus Puheenjohtajalta!
Kiitos myös asiaa kommentoineet.
Näinhän minä aloitin. Muukon radalla Kokkosen Timo ja Söderholmin Juha pitivät kasa-ammuntaillan. Muut ampui ko. henkilöiden pössyköillä, ihan ylikylän vehkeillä. Itse en pystynyt kun oli käsi kantositeessä. Mutta kipinä syttyi ja on kytenyt siitä asti. Vieläkin ammun molempia lajeja, tosin ”PPC” puolella kisat ovat jäänet lähestulkoon pelkkään Lohtajan Palmisano-viikonloppuun.
Kaikki kisaraportit ovat muikeaa luettavaa, varsinkin kun asianomainen uskaltaa kertoa missä meni persiilleen. Oma onnistuminen onkin tullut juuri tuosta isojen virheiden välttelystä ja informaation jaosta muiden kesken.
Kannatan näitä kasa-iltoja ja olen valmis tuomaan pienen panokseni mukaan.
Tuosta jokkisluokan kisasta, mielestäni ehdottomasti, vaikka aluksi olisikin vain muutama osanottaja. Jos saataisiin meidän osaavat kaverit myös näitä neuvomaan ja käymään läpi aseen käynnin parantamiseen tehtävät kohdat, esim. petaukset, piipun huolto, aseen kunto, mahdolliset muut asiat, joilla ko. mehtäpyssyt voisi ampua paremmin, niin ei siitä haittaa olisi. Voitaisiin tällöin myös pitää huolta, että riistaa ampuvat voivat luottaa, että osuu kun tähtää kohdilleen. Meillä kasa-ampujissakin on metsästäjiä, enkä usko että he ovat jättäneet omat metsästysaseensa/lataukset sellaisiksi, millä ei pääsisi karhukokeesta ekalla läpi. Tuohan on vaatimaton taso, mutta vertauskuvallisesti näin.
Top cup on osoittanut paikkansa, nyt pitää jalostaa tuo tyvestä puuhun...
Tiedottaminen onkin sitten asia, johon me kaikki harrastajat voimme vaikuttaa.
Omaan paikallislehteen voi ihan häpeilemättä lähettää jutun, jossa kertoo kilpailun kulusta ja oman sijoituksensa. Jos ei julkaista, niin mitä sitten? Uusi juttu seuraavasta kisasta. Kun juttuun saa hieman väriä tarinan muodossa, niin kyllä se lehtiin kelpaa. Pelkkää tuloslistaa eivät välttämättä julkaise, kun siitä eivät mitään ymmärrä. Vai miltä vaikka 5,6mm, 13,8mm, 10,6mm, ka.8,2mm moa 0,238 kuulostaa. Meille paljonkin, mutta yleisöstä ei miltään. Mutta jos mukana on juttu, jossa kerrotaan vaikka kuinka n.n. ampui ensin kilpailun pienimmän kasan ja taipui lopussa kilpailun vanhimmalle yli XX vuotiaalle sadasosamillin erolla, alkaa kuulostaa jo joltain. Tai muuta, joka kertoo kilpailun kulusta. Ja sitten, että paikallinen suuruus p.p. teki hyvää työtä, mutta yhden kuulan harharetket aiheutti tuloksen, joka oikeutti 12:sta sijaan.
Tämmöistä hajatuksia täältä etelän vetelästä tänään.
T.tomi

Re: Joitakin asioita

Lähetetty: 21.12.2019 6:18
Kirjoittaja Long Range
Tomi on kyllä hyvä referenssi esim. tuosta Muukossa Jussin kanssa pitämästämme kasa-illasta.Olit siellä Tarmon kanssa,joka oli tärkeä mies minun silloiselle pääharrastukselle eli vetouistelulle.Keskon ISO piällikkö Yamaha puolella ja tärkeä sponsori lajille.
Enpä olisi ikinä arvannut silloin kun käteltiin (sinä vain toisella kädellä),että siinä on tuleva MAAILMANMESTARI ja VUODEN AMPUMAURHEILIJA!!!
Kalamiehenä voisin tuumata näin jälkikäteen:" Ähä,nielaisipas syötin"

Nuo "kotirata illat" voisi olla hyvä ampua keskisytytteisilläkin IBS.n pistetauluun eli 1 laukaus/täplä ja sighterit lisäksi.

Ellei johtaja Raudaskoski ala painattamaan / myymään IBS.n "virallista piste taulua",niin hätätilassa voi leikata vaikka pistepiekkarin I.R.50/50 taulusta 2 riviä,ylös "kilpalaukaukset" ja alariviin sighter laukaukset.

www.nationaltarget.com/product_info.php/ibs-100-p-164

Liikkuvia taulutaustoja on pirun harvalla radalla ja tuo pisteammunta kuitenkin viireineen/ tuulenlukemisineen on jo lähellä nykyistä kasa-ammuntaa.

Itsekin pidän KESKELLE OSUMISESTA...Kun teeressä ei ole alataulua/sightereita-:).

Tosin velmuilen usein,jos lataus ei ole käynyt,että muutetaanko latausta vai suurennetaanko taulua?.

Mitäs,jos jokainen kynnelle kykenevä tekisi uudenvuoden lupauksen v.2020,että järjestää vaikka YHDEN pistetauluun ampumis illan lähiradallaan.
Viirit ja muu mahdollinen rekvisiitta paikoilleen kuitenkin...

Heh,heh, jos JOKAISESTA illasta kehittyy YKSI Tomin esimerkin mukainen MAAILMANMESTARI ja VUODEN AMPUMAURHEILIJA,niin kohtahan MM-titteli kärsii inflaation-:).

Timppa

Ps.Noista aseiden huoltohommista.Kaverini osti käytetyn paksu piippuisen SAKO 308 kiväärin.Toinen kaveri asui lähellä myyjää ja kävi sen katsomassa ja ilmoitti,että siisti on,osta pois.
No menimme radalle sitä koittamaan 100 m:iin.Kasatuelta syntyi "läjiä",jotain 45-60 mm.Kaverilla naama rutussa.Katselin yleisesti ettei piippu ota tukkiin ja pultit olivat kireällä.
Lähdimme käymään meillä kotona ja työnsin tiukan VG:n tulpan piippuun perästäpäin.Jo silläkin tuntui ahtautta ylimenon jälkeen tovin matkaa ja sitten löysäsi.
Eikun Söderholmilta hankittua hienoa timanttitahnaa ja hinkkasin tovin.
Sitten sekä öljytty tulppa,että kuiva tiukka tulppa tuntui liukuvan jo melko tasaisesti.
Takaisin radalle ja kappas vaan.Kasat pienenivät alle kolmasosaan ja myöhemmin 300 m:n radalla syntyi pienempiä 5 ls kasoja kuin eka kokeilulla 100 m:iin.-->Kaverilla suu messingillä.
Kuinkahan paljon noita kuparoitumisen pilaamia käyntejä metsästysaseissa Suomessa lienee???
Noistakin asioista olisi hyvä kertoa noissa "kotirata illoissa".