Valmentaja kasa-ammuntaan?

Tällä alueella keskustellaan asioista maan ja taivaan välillä.

Valvoja: Ylläpitäjät

Long Range
Viestit: 882
Liittynyt: 13.11.2007 17:17
Paikkakunta: Kaakon kulma

Valmentaja kasa-ammuntaan?

Viesti Kirjoittaja Long Range »

Lueskelin Urheiluampuja lehdestä valmentaja nimityksiä ja pääosin ne ovat Olympia lajeihin.Jopa näköjään ulkomailta hankittu valmennus osaamista.

Vaikka kasa-ammunta pieni laji,niin tuli vaan mieleen olisiko jonkunlaista valmentaja/valmennus toimintaa saatavissa / tarpeen myös kasa&piste ammunta puolelle?

Jarit ansiokkaasti järjestäneet kasakoulua,joka tietty on valmennus toimintaa.

Comments, please!

Timppa
Long Range
Jari Raudaskoski
Viestit: 1347
Liittynyt: 9.1.2005 17:20

Re: Valmentaja kasa-ammuntaan?

Viesti Kirjoittaja Jari Raudaskoski »

Kasakoulun ansio taitaa olla kuitenkin enemmän tuolla esittelypuolella. Suurin osa mukaan tulleista ei ole aiemmin lajista juurikaan päässyt nauttimaan, niin kaikki on vähän uutta ja erikoista.

Parasta valmennusta näissä puitteissa olisi se, ettei tarvitsisi yksin tunata. Yksikin kaveri mukana, niin yhdellä reissulla selviää, olenko ruosteessa vai kalustossa jotain vai.... Aiemmin tässä T:reen seudullakin kun Mauri N:n kanssa rampattiin kaikki kekkerit yhdessä ja Aitovuoressa viriteltiin kamoja, niin kyllä kaksi päätä oli enemmän kuin yksi. Välillä ammuttiin kaverinkin aseella, niin heti tiesi, missä mennään. Esim. Keiteleellä T-H, Seppo ja Pekka ovat varmasti kärryillä kamoistaan, koska ampuivat esim. Veppikuppia kimpassa.

Itse jaksan rummuttaa tuosta menttaalipuolesta! Kun ollaan MM-tasolla mitallikamppailussa, niin olisi mukava, että olisi jotain, johon "nojata"! Asia voi olla pieni, vähäpätöinenenkin, mutta auttaa viemään suorituksen läpi kunnialla. Tässä olisi tehtävää...samoin tuo kalusto...kun tökkii, niin yksikään vinkki ei ole turha, vaikka tulisi "huonommalta" ampujaltakin.
Long Range
Viestit: 882
Liittynyt: 13.11.2007 17:17
Paikkakunta: Kaakon kulma

Re: Valmentaja kasa-ammuntaan?

Viesti Kirjoittaja Long Range »

Tuo JR:n viestin sisällä on tärkeitä asioita.Esim tuo yhdessä tekeminen.Ihan jo senkin vuoksi,että on "helpompi huomata rikka toisen silmässä,kun malka omassa silmässä".
Aina on sanottu,että kilpailemaan oppii vain kilpailemalla ja vaikka tässäkin lajissa on paljon osioita,joita voi/pitää tehdä issekseen,niin aina kun mahdollista olisi hyvä harjoituksissakin luoda pienellä porukalla kilpailutilanne aikaan.

Mentaalipuolen valmennus.Tuon tarvetta lie kaikilla.Määrä tietty yksilöllistä.Kuinka paljon kisasuorituksen tulostaso on alhaisempi kuin harjoittelussa saavutettu taso?

Tuossa on ihan hyvää tekstiä asian ympäriltä:

http://users.jyu.fi/~jthyvama/lentis/psyyke.htm

Taustat pitää tietty olla kunnossa.Tai sitten saada suggestoitua itsensä unohtamaan maiset murheet.

JR viittasi johonkin pieneen asiaan,joka voi auttaa tiukassa paikassa.Tuolla tekstissä viitataan esim. maskotteihin.Voihan se olla vaikka kuva ammunta pöydällä jostakin tilanteesta,jossa on onnistunut loistavasti.
Jos anopin kuva pöydällä saa jonkun tikkaamaan aina < 5 mm,niin sitten sitä käytetään-:).

Kaverini poika nousi aikanaan skeetissä <20 v sarjassa Top 3:een Suomessa.Kävimme muutaman kerran yhdessä radalla ja metsälläkin.Keskustelimme muutaman kerran kilpailujännityksestä ja kuinka sen ylimeno oli joskus pilannut hänellä kisan.
Sanoin hänelle,että teidän perheessä on talous niin hyvässä kunnossa,että isot asiat eivät muutu olitpa skeet kisassa ykkönen tai seiska tms.
Aina kun tulet kisoista kotiin,niin siellä on makkaraa jääkaapissa odottamassa.
Soitti sitten kisamatkalta palatessaan kerran.(Olikohan Beretta Cup).Kisa oli edennyt hänellä pitkälle kärjen mukana ja oli alkanut jännitys hiipiä puseroon.
Hän sanoi alkaneensa miettiä minua ja kodin jääkaappia ja siellä olevaa makkarapakettia.
Oli hymyillen rentoutunut ja ampui kisan voittoon.
Vitsailin kyllä,että jos olet naureskellut ko asialle kesken kisan,niin kaitpa kanssakilpailijat jonkun pummin ampuneet jo senkin vuoksi.
Tuossa esimerkki JR:n mainitsemasta pienestä asiasta.

Timppa
Long Range
kaleviys
Viestit: 1110
Liittynyt: 13.3.2006 10:24

Re: Valmentaja kasa-ammuntaan?

Viesti Kirjoittaja kaleviys »

Kilpailuissa olen vuosien varrella huomannut jatkuvasti, että kavereita ei neuvota,vaikka neuvoja pyydettäisiin. Kerran minulle jopa kieltäydyttiin kertomasta "...etten seuraavalla kerralla voittaisi ...". Asenteissa on korjaamisen varaa.
Yritä ensin tietää vähän kaikesta ja sitten kaiken vähästä
Long Range
Viestit: 882
Liittynyt: 13.11.2007 17:17
Paikkakunta: Kaakon kulma

Re: Valmentaja kasa-ammuntaan?

Viesti Kirjoittaja Long Range »

Kisatilanne voi olla huono aika keneltäkään mitään kysellä.Jotkut keskittyvät niin kovin kisasuoritukseen,että muuttuvat jopa eri ihmisiksi kuin mitä "siviilissä" ovat.

Lajien huiput ovat aina hiukan pantanneet tietoa ja näin tulee aina olemaan.Aina ei entisistä lajien huipuista kuitenkaan tule huippu valmentajia.Joskus kyllä.Avautuvat nikseistään kyllä viimeistään sitten kun siirtyvät valmentajiksi-:).

Kuitenkin kannatan " seppä ja kisälli" ajattelua kaikessa.Jos joku on tehnyt jotain hommaa vaikka 40 vuotta ja päässyt huipulle ja siirtyy valmentajaksi,niin silloin on valmentajalla annettavissa paljon aikaa/turhia kokeiluja säästävää tietoa ja valmennattavalle jää enemmän aikaa hienosäätää itselleen sopivia yksityiskohtia harjoittelussa.

Pääosa ihmisistä tuntevat esim. kateutta.Miettinyt itse miksi minulta moinen tunne on kadonnut mielestä iän myötä ja oppinut nauttimaan siitä,jos joku menestyy esim. antamillani vinkeillä (lähinnä viittaan urheilukalastus puoleen).

Kateellisia ihmisiä on ainakin kahta päätyyppiä.Toinen on se inhottavampi tyyppi,jotka käyttävät energiaa polkeakseen / heikentääkseen jonkun sellaisen menestystä,jota kadehtii.

Toinen päätyyppi on mielestäni hieno tyyppi joka kateuksissaan päättää,että kyllä minä nousen tuon kadehdittavan tasolle tai jopa ohitan sen ja käyttää kaiken "kateus energian" itsensä kehittämiseen. eikä toisen heikentämiseen.

Joskus kuullut muiden ampumalajien harrastajien piiristä ruman lauseen: "Kasa-ammuntaan siirtyy sellaiset henkilöt,jotka eivät muissa ampumalajeissa pärjää".
Kuitenkin uusi BR puolen "Mualiman Piällikkökin" korosti ampuma lajien välistä yhteistyötä ja eipä heti tule ampumalajia mieleen,jossa aseiden käynnin paraneminen ei veisi eteenpäin.Ja siinnä on kasa-ampujilla annettavaa muille lajeille!!!

Ja ettei em. jäisi sanahelinäksi ja tiedän tämä ei ole kalastusfoorumi,mutta kerron kuitenkin esimerkkejä kisa kalastus ajaltani:

Ruotsin Vättern järvellä järjestettiin Laxcup Vättern kilpailu,joka toimi myös 1999 EM karsinta kisana v.2000 Hawaijilla järjestettävään MM kisaan.
Vain voittaja venekunta sai osallistumis oikeuden.

Olimme voittaneet tuon kisan jo 1999 ja 2000. Vuonna 2001 tuli venäläinen kaverini Konstantin Levikine mukaan kisaan ja hänelle ei jäänyt aikaa harjoitella kun oli ollut hiukan mutkia matkassa tulomatkalla.
Näytin hänelle kartasta paikan ja annoin hänelle vieheet joilla olimme harjoitellessa lohia parhaiten saaneet.
Kun 3 päiväinen kisa oli ohi,niin Konstantin voitti ja me olimme kakkonen.
Toinen tapaus oli täällä kotivesillä Saimaalla.SM-kisat tulossa ja kaverini Asko soitti,että mitähän tuolla käyttäisi.Sanoin aja tänne ja annan vermeet omasta pakistani.(Itse en ollut noihin kisoihin menossakaan).
No Askosta tuli Suomen Mestari noilla välineillä.
Voitte arvata ettei ystävyys suhteemme noilla tempuilla heikentynyt ja metsä on vastannut kuinka sinne huudetaan.Monenmoista vinkkiä/apua on takaisin päin tullut vuosien saatossa ja niistä saanut vastaavasti nauttia.

Tuosta tulee tietty mieleen,että kilpaileeko lajeissa yleensä miehet vai välineet? No,sitä voi kysyä Formula ykkösissäkin.
Ja tietty myös kasa-ammunnassakin! Molempia tietty tarvitaan,mutta huonoilla välineillä ei hyväkään ampuja voi voittaa,mutta parhaatkaan välineet ei huonoa ampujaa välttämättä ainakaan ulkoradalla pelasta.

No nyt piipitti kinkun lämpömittari.Ollut yön muhimassa.No tulihan tuota vuodatusta jo taas...

Oikein Hywää Joulua Teille Kaikille!!

Timppa
Long Range
kaleviys
Viestit: 1110
Liittynyt: 13.3.2006 10:24

Re: Valmentaja kasa-ammuntaan?

Viesti Kirjoittaja kaleviys »

Timppa puhuu asiaa 😊😊😊
Yritä ensin tietää vähän kaikesta ja sitten kaiken vähästä
metkuvja
Viestit: 967
Liittynyt: 9.1.2005 17:17
Paikkakunta: p-savo

Re: Valmentaja kasa-ammuntaan?

Viesti Kirjoittaja metkuvja »

Lainattu Timpalta "
"Tuosta tulee tietty mieleen,että kilpaileeko lajeissa yleensä miehet vai välineet? No,sitä voi kysyä Formula ykkösissäkin.
Ja tietty myös kasa-ammunnassakin! Molempia tietty tarvitaan,mutta huonoilla välineillä ei hyväkään ampuja voi voittaa,mutta parhaatkaan välineet ei huonoa ampujaa välttämättä ainakaan ulkoradalla pelasta. ""

Tämä on kyllä täysin totta , jos ei ole luontaisesti ampujanvaistoa niin ei kisoissa pärjää vaikka olisi huippuvehkeet , taas luontainen ampuja ampuu välillä hyvin huonommillakin vehkeillä.
Keskisytytteisten puolella on yritetty pärjäillä pääasiassa yksin tai muutaman kaverin ryhmissä.
PISTELAJIT
Olin mukana pistelajien kehityksessä joskus 2009 lähtien Jensin puheenjohtaja aikana silloin kun laji alkoi nousta mukaan kasaammuntaan , SAL ei halunnut uutta jaostoa joten ollaan kasaammuntajaostossa.

Tuolloin oli mukana pieni porukka ja jo alkuun kävi selvöksi ettö yksin yrittämällä ei pärjää .
2010 kisojen jälkeen muodostui ydinryhmä koko joukkueesta , johon on sittemmin tullut mukaan kaikki EM MM kisakävijät .
Tulokset maailmalta kertoo että ryhmätyö tekee tulosta .

Jo se että kaveri sanoo sulle että sinun ase ei käy , etsi vika .... on arvokas tieto ..
Tai toisinpäin että ase käy , nutta ampuja ampuu päin v..... on arvokasta tietoa
thikka thakoo
metkuvja
Viestit: 967
Liittynyt: 9.1.2005 17:17
Paikkakunta: p-savo

Re: Valmentaja kasa-ammuntaan?

Viesti Kirjoittaja metkuvja »

ja hyvät joulut kaikille
thikka thakoo
metkuvja
Viestit: 967
Liittynyt: 9.1.2005 17:17
Paikkakunta: p-savo

Re: Valmentaja kasa-ammuntaan?

Viesti Kirjoittaja metkuvja »

PISTELAJIT
Olin mukana pistelajien kehityksessä joskus 2009 lähtien Jensin puheenjohtaja aikana silloin kun laji alkoi nousta mukaan kasaammuntaan , SAL ei halunnut uutta jaostoa joten ollaan kasaammuntajaostossa.

Tuolloin oli mukana pieni porukka ja jo alkuun kävi selvöksi ettö yksin yrittämällä ei pärjää .
2010 kisojen jälkeen muodostui ydinryhmä koko joukkueesta , johon on sittemmin tullut mukaan kaikki EM MM kisakävijät .
Tulokset maailmalta kertoo että ryhmätyö tekee tulosta .

Jo se että kaveri sanoo sulle että sinun ase ei käy , etsi vika .... on arvokas tieto ..
Tai toisinpäin että ase käy , nutta ampuja ampuu päin v..... on arvokasta tietoa

Pistepuolella on patruuna suurin vaikuttaja tulokseen ..
Lapuallahan siirrettiin koneet Shöhebeckiin ja aikansa vei ennen kuin taas tuli koneista huippupaukkua.
Seikkulan Erkille kiitoksia että on päästy testaamaan ja varsinkin testien jälkeen saatu noita hyviksi havaittuja eriä Suomeen aktiivikilpailöijoiden ammuttaviksi, saattaa kyllä vähän lompakkoa kirpaista tuollainen valmiiksi testattu lotti.

Mutta on se kuitenkin suorempi tie menestukseen kuin ampua jotain purkkipaukkua .
Tosin pistelajien taso on tällä hetkellä niin kova että jos pääsee kympin sakkiin SM kisoissa se on kova saavutus ihan kansainvälisesti vertailtuna-
thikka thakoo
Ceissi
Viestit: 3
Liittynyt: 20.7.2019 18:22

Re: Valmentaja kasa-ammuntaan?

Viesti Kirjoittaja Ceissi »

Rapakon takanakin ilmeisesti tiedostettu ongelma, ettei lajin pariin tahdo löytyä uusia kisaajia. Myös valmennus sekä nykyisille että uusille on kiven alla. Jenkeissä toki eritilanne kuin Suomessa(ihmisten määrä ja ammunta yleisesti). Täällä lienee harvinaista, jos samalla kylällä on useampi kasa-ampuja. Rapakon takana ovat lanseeranneet "Regional mentorship" program:in. Karkeasti sanottuna lajin aluejohtajat neuvovat ja opastavat lajin pariin haluavia(toki myös kokeneempiakin). Tarjoavat myös opastusta tietyillä radoilla ihan naamatusten. En tiedä onko kantanut hedelmää, mutta ajatuksena hyvä.

Myös lajin näkyvyys heikohkoa. Ei pelkästään täällä. Sen tiedän jo siitä, että itse en olisi koskaan ostanut kasa-asetta ellen olisi foorumille liittynyt ihan vaa sen takia, että kauppapaikalla on sillon tällöin jotain mielenkiintoista myynnissä(Vaikka tunnukset ovat ilmaiset, niin silti luulen että koituvat kalliiksi :lol: ). Foorumia enemmän selattua silmään osui kasakoulu-otsikko. Ensivuonna tarkoitus olisi alkaa kisaamaan, jos kaikki menee putkeen ja Sanna isolla kirkolla sallii.

Mitä kautta olisin saanut infoa lajista, jos en olisi liittynyt foorumille? Tuskin mistään.

Internet aikakautena näkyvyyttä saa muillakin keinoilla kuin aloittamalla suhteen Dannyn kanssa. Itse ainakin suosisin sosiaalista mediaa. Sosiaalisessa mediassa vain pitää olla tarkkana mitä sanoo tai julkaisee. Äärifeministisen ajattelun mukaan jo aseista puhuminen voi kannustaa ihmisiä pois kaidalta polulta tai kannustaa johki sopimattomaan. Youtubessa ainakin ovat poistaneet videoita aiheeseen liittyen. Monilla ammuntaan ja jälleenlataamiseen liittyvillä kanavilla ovat alkaneet puhua aseista sekä osista vaihtoehtoisilla nimillä.

Hyvät vuodenvaihteet ampujille.
TeeHooVaris
Viestit: 595
Liittynyt: 11.4.2006 16:46
Paikkakunta: Viitasaari

Re: Valmentaja kasa-ammuntaan?

Viesti Kirjoittaja TeeHooVaris »

Ammunnanjohtajan hommissa näkee paljon sellaista, mitä ampujana ei nää. Olen seisoskellut muutamat kerrat ampujien takana ja ottanut aina jonkun "silmätikukseni". Suurimmat virheet tehdään, yllätys, yllätys, tuulenluvussa. Varsin pian nimittäin hoksaa, mihin tuuleen kaveri on päättänyt ampua. Kun sitten katsoo viirijonoa, niin voi melkeinpä sekunnilleen tietää, koska laaki lähtee. Ja voi olla melkeimpä varma, ettei reikä isosti suurentunut. Mutta sitten, kun viirit eivät palaakaan haluttuun asentoon, tapahtuu se iso virhe. Kaveri ei huomaa tai viitsi mennä alataululle pyytämään lupaa seuraavalle laukaukselle, pätkäisee toivotaan, toivotaan-laukauksen. Ja sitten ollaan itkua vailla.

Takapiruna ollessa joutuu liiankin monesti toteamaan, että ampuja on hätäinen tai laiska. Tämä on tylysti sanottu, mutta siltä se on monesti näyttänyt. Harvoin tuota virhettä voi panna ajan loppumisen piikkiin. Tuntuu joskus siltä, että ampuja haluaa vain pois stressaavasta tilanteesta mahdollisimman nopeasti ja päästä kiikaroimaan muiden tekemisiä.

Jos olisin valmentaja, kiinnittäisin huomiota miten ampuma-aika käytetään. Harjoituttaisin valmennettavaani siihen, että paljon ehtii tehdä hyviä asioita vielä viimeisenkin minuutin aikana. Kuten esimerkiksi ampua viisi kertaa ylätauluun hätäilemättä. Ajan vääjäämätöntä kulkua kohti ”tuli seis”-komentoa voi harjoitella. Muutamat meidän ampujistamme jättävät suorituksen aivan ampuma-ajan loppuun. Se ei merkitse sitä, että istutaan passiivisena kuusi minuuttia ja sitten toimitaan. Ei, vaan ne kuusi minuuttia käytetään viisaasti tuulta lukien, välillä alataululla käyden ja taas tuijottaen. Se on kuin koulunkäyntiä: Ensin tehdään läksyt ja sitten suoritetaan koe.

Kukin käyttää ampuma-ajan omalla tyylillään. Pakko mainita nimeltä yksi, joka oivalsi oikean hetken. Nimittäin katselin monta kertaa monttu auki, kun Jartsu istuskeli toimettoman näköisenä ensimmäisen minuutin jälkeen. Ja kun katsoin kilpataululle, niin pieni musta reikä! Kysyinkin mieheltä, että miksi noin hätäisesti. Vastaus oli: " No mitä sitä venttamaan, kun keli tuli heti." Se oli oivaltamista se.

Vielä tuosta takapirun roolista, että "pukkivirheitäkin" näkee. Syynä on kiire. JR minua kerran opetti tuossa asiassa: "Älä kiihdytä sitä ampumista loppua kohti!" Tämä siis tilanteessa, jossa ampuja on päättänyt suoltaa kaikki viisi samaan murtoon. Kiireessä tulee pikku virheitä, kuten aseeseen nojaamista, patruunan väärinpäin pesään laittamista…

Säännöt kieltävät valmentamisen ampumaerän aikana, mutta harjoituksissa saa. Laulumaan Jari valmensi kerran hollantilaista Paul Trautigia Keiteleellä. Kyllä se kuulostikin oikeasti valmentamiselta, kun Jari kovalla äänellä: ”Shoot, shoot, SHOOT ! Eli työnjako oli sellainen, että Jari luki tuulta ja Paul vain ampui.
Samanlainen systeemi voisi toimia siten, että valmentaja antaisi ampujalle komentoja korvanappiin. Ei tarvisi kailottaa ja voisi valmentaa monisanaisemmin kertomalla virheet ja onnistumiset.

Nyt joku muu saa jatkaa. Kuulisin mielelläni ajatuksia myös pistepuolelta.
Long Range
Viestit: 882
Liittynyt: 13.11.2007 17:17
Paikkakunta: Kaakon kulma

Re: Valmentaja kasa-ammuntaan?

Viesti Kirjoittaja Long Range »

Non niin, valmentaminenhan alkoi TeeHoon tekstissä jo ennen valmentajan valintaa-:).Kiitos TeeHoo!!!!

Olen ollut ja lienen edelleen huono tuulenlukija ja kun kirjoitan,toivon ettei tekstistäni olisi ainakaan haittaa kenellekään.Ja lukijoissa saattaa olla muitakin kuin jo kokeneita kilpailujen konkareita.

Tuulen lukemista ei voi oppia ellei tuule.Itse kävin liian kauan radalla pääosin vain hyvillä keleillä ja se ollut iso virhe.

Kun tällä kolkalla Suomea on vain yhtä huonoja tai vielä huonompia tuulenlukijoita,niin yrittänyt yxin jotain tuosta tuulesta oppia.Osaavaa tausta "spotteria" ei ole ollut tarjolla.
Ja kun on itsellä sellaiset aseetkin,jotka eivät oikeaa pikatulta mahdollista.Tietty PPC:n 5 ls voi ampua samaan murtoon,mutta pistepiekkarin 25 ls ei voi.....

Oliko sellainen kirja kuin "Tuleen tuijottelija".Yxi U tuohon lisää,niin saadaan "Tuuleen tuijottelija".

Kisoissa on aikarajat,mutta issekseen ollessa radalla ei ole.Ja viirit voi laittaa muuallekin kuin ampumaradalle ja seurailla vain kuinka pitkiä samalla voimalla puhaltavia samansuuntasia puuskia tulee ja onko ne kuinka usein toistuvia ja onko kestoaika suht sama.
Päätuuli on kuitenkin aina samansuuntaista.Siitä voi arvailla kuinka monta ls ehtisin lähettämään "puuskiin" jos siihen luotettava kotti esim. pistetauluun tiedossa.
Tuulen kujeita voi opiskella välillä ilman ampumistakin.Ainakin oppia sen ettei kahta samanlaista päivää tahdo tulla.

Sitten voi katsella kuinka monta kertaa TÄSMÄLLEEN samanlainen TURVALLINEN olosuhde toistuu esim. 20 minuutin aikana.Jos se toistuu esim. 10 kertaa,niin jokaiseen pitäisi ehtiä lähettää esim.3 ls.

Kaitpa tuonne kisaradallekin saa mennä vaikka 2 tuntia ennen kisan alkua "tuulehen tuijottamahan"? Ja ainakin toivoa kelin pysyvän suuntaa antavana myös kisan aikana.

Itselle tehnyt hyvää ampua välillä siten,että lähes kaikki laukaukset lähtevät eri viirin suuntiin/asentoihin kottaamalla.Muodostuu jonkunmoinen käsitys minne kotata jos on pakko lähettää laukaus muuhun kuin "tuttuun ja turvalliseen" viirien asentoon.Ettei tulisi karmean isoa virhettä.

Joskus ollut kiva katsoa radalla kiikarin läpi jonkun lintukivääriään kohdistavan kolleegan taulua ja seurata viirejä.Voi hyvällä % arvata osuman suunnan kun heistä pääosa ampuu ilman viirejä.

Toivoisin,että kaikki maailman radat olisi rakennettu tasaisiksi nurmikentiksi ILMAN VÄLIPENKKOJA.Kun opetetaan ettei myötä/vastatuulta juurikaan tarvitse huomioida,mutta jos/kun nuo välipenkat ovat poikkipäin ampumasuuntaan,niin niistä kyllä muodostuu pitkin rataa olevilla tuulilla nosteita,jotka ainakin minulle aivan toivotonta älytä mistään.
Tuntuu,että 90 astetta sivulta tuleva tuuli on luotettavampi noilla "välipenkka" radoilla. Mutta kun sitä ei voi tilata nettikaupasta.

Sitten tuo jatkuvasti pyörivä tuuli.Olisiko paras lähteä kotiin??? Tuollaisen "läpi ampumisesta" sain hiukan toivoa kun vedin muutaman kerran 0,60 mm kalastussiimalla 50 m:n matkalle lippusiiman molemmille puolille luodin lentolinjaa.
Sinclairin nauhat 2:n metrin välein molempiin.
Arvioin kuinka paljon nauhoista osoittaa oikealle ja kuinka paljon vasemmalle laukoessa.Ja about missä kulmassa ja kottaus sen mukaan.Samalla oli kasaviirit 3-4 kpl asetettu matkan varrelle ja tuli huomio,että viirien välissä tapahtuu asioita jotka ei näy "harvoissa" viireissä.

Tuuli ei vieläkään ole ystäväni,muuten kuin että väreileepähän tuulella vähemmän.Väreily on minulle vielä vaikeampi asia.

Jatkakaahan oikeat kasa-sedät/tädit tuulenlukemisen opin jakamista jatkoksi,ettei maallikon tartte kirjoitella...

Timppa
Long Range
Jari Raudaskoski
Viestit: 1347
Liittynyt: 9.1.2005 17:20

Re: Valmentaja kasa-ammuntaan?

Viesti Kirjoittaja Jari Raudaskoski »

Jos ihan rehellisesti valmentamisesta puhutaan, niin lähtökohta lienee, että valmentaja selkeästi kokeneempi eikä jostakusta meriitistäkään liene haittaa. Eli "tietää" jotain :D 8)
Tässä lajissa tosiaan eka lähtökohta, että kaluston täytyy toimia. Toinen: ampujalla täytyy olla halua, oppimiskykyä ja motoriikka kunnossa. On helpompaa siirtää omia oppeja, kokemuksia yms. henkilölle, jolla samanlaiset ajatukset tekemisestä. Omille pojille en ole edes jättänyt valinnan varaa :D :D :D, vaan minun ideoilla menty. Parasta vuorovaikutusta on ollut ehdottomasti Jyrki V:n ja Jari L:n kanssa. Heidän kanssaan ei ole menty tällä legendaarisella "kyllä se pitkässä juoksussa tasoittuu"-idealla, vaan apua, ideoita, kokeiluja on ollut molempiin suuntiin.

Päivittäinen tai edes viikottainen treenaaminen =valmentaminen valvovan silmän alla vaatii kyllä sitä, että ei asuta kovin kaukana toisista. Kisakaudella tässäkin lajissa viikottainen touhuaminen minimi, jos "tähtäin" asetettu johonkin päämäärään. Ja kun tänä pänä yhä useammat työskentelevätkin sen mukavuusalueen 7-16 ulkopuolella, niin haastetta siinäkin.
Helppo ratkaisu olisi jo aiemmin jossain yhteydessä mainittu: tallenna suorituksesi! Aseta videokamera taakse, niin että sekä ampujan penkkitekniikka näkyvät että myös viirit. Tuollaisesta pystyy kokenut ampuja=valmentaja kertomaan/ havainnoimaan jo paljon.

Eniten kuitenkin laittaisin painoarvoa sille, että 2 - 4 ampujaa kokoontuvat yhteen esim. viikonlopuksi. Siinä kun ammutaan yhdessä ja erikseen, niin monta asiaa loksahtaa kohdalleen. Lajin luonteeseen kuitenkin kuuluu, että sen kisasuorituksen, 7 minuuttia, olet ihan YKSIN eikä apuja sallita. Tälllöin em. vkl-leirillä voi muu porukka laittaa aika lailla painetta yksittäiselle ampujalle ja koska ei olla kisatilanteessa, niin siinä on mahku virheisiinkin. Ja näitä voivat taustalla tarkkailevat kommentoida.
Vastaa Viestiin