Kohti pienempää tuulenvientiä edelleen

Tällä alueella keskustellaan asioista maan ja taivaan välillä.

Valvoja: Ylläpitäjät

Long Range
Viestit: 882
Liittynyt: 13.11.2007 17:17
Paikkakunta: Kaakon kulma

Kohti pienempää tuulenvientiä edelleen

Viesti Kirjoittaja Long Range »

Kun TeeHoo tuohon tuolla Tuner keskustelussa nosti esille,niin lets talk about this.

Olisi hyvä keskustella piekkari ja PPC erillään,mutta samallapahan tulee ISOT EROT niiden välillä huasteltua.

*Piekkarissa tuulenvienti on pienempi HITAAMMALLLA patruunalla.Totesin tuon eka kerran kauan sitten kun kaverini kanssa ammuimme 2.lla hyväkäyntisellä piekkarilla 53 m:iin pistetauluihin viirien kanssa ja ihmettelimme kuinka paljon pienempi tuulen vienti samoilla hännän kulmilla oli vanhalla Suomessa tehdyllä Lapuan Subsonic paukulla vrt.Center X paukkuun.
Syytä tuohon en ymmärtänyt silloin,mutta myöhemmin törmäsin McCoyn USA:n armeijan rahoilla tekemään LAAJAAN tutkimukseen piekkarin luodin tuulenviennistä.McCoy huomasi että piekkarin luodin tuulenvienti on pienimmillään nopeusluokassa 289 m/s +-.

https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a229713.pdf

Eli kun liikutaan äänennopeuden alapuolella <343 m/s.

Tosin tuo äänennopeus ilmassa muuttuu rajusti lämpötilan mukaan:

* +37 C about 354 m/s

* +15 C about 340 m/s

* 0 C about 331 m/s

* -20 C about 319 m/s

Kalkulaattori ko asialle.

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... pe.html#c1

*Toinen ISO ERO pistetauluun ampumisessa ja kasa-ammunnassa on se,että pistetauluun pitää aina osua EKALLA laukauksella.Kasa-ampujalla ei ole väliä minne EKA menee kun vain LOPUTKIN menee mahdollisimman samaan reikään.(Kun vain raamin sisällä).
Minua tuo minne eka menee kiinnostanut myös keskisytytteisissä,koska teeri / hanhi ei kestä alatauluun ampumista-:).

*Jos pistetauluun ammunta leviäisi myös PPC puolella,niin uskon,että latauksien pienempi tuulenvienti alkaisi kiinnostaa ENTISTÄ ENEMMÄN myös PPC puolella.

*Kalevi viittasi tuolla siihen,että kovempi lähtönopeus & kireämpi rihlan nousu vähentää tuulenvientiä.Osuakseni ekalla osin noista syistä teetin Juhalla 6JMS kiväärin,jossa 15-20 % kovempi Vo kuin PPC:ssä ja 6 Beggsissä ja rihlan nousi 12",kun muissa 14".
Luodin lentoaika on lyhyempi ja samoin tietty tuulen vaikutus aika luotiin.Kovemmalla pyörimisellä luoti pysyy vakaana tietty pidemmälle,mutta kyllähän tuo PPC.lläkin riittäisi pidemmälle kuin tosi elämässä tarve on.
Mahdollisimman suora lentorata tietty myös haussa.
Pienentääkö tuulenvientiä myös tuo suora lentorata vrt. hiukan kaarevampaan? Siis ajatellen luodin lentoasentoa.

*En ymmärrä kaikkea lukemaani,enkä edes kaikkea näkemäänikään.Eräs menestynyt Jenkki kasa-ampuja oli kirjoittanut,että usein lataus johon tyynellä jätetään hiukan enemmän pystyhajontaa vie sitten vähemmän tuuleen....???????

*Kuitenkin tunne tullut,että VÄLTTÄMÄTTÄ pienintä kasaa tyynessä ampuva ei AINA ole se joka vie vähiten tuuleen????

*Onko luodin lentoputkella/vakaudella joku jutska,jolla myös yhteys Vo lähtönopeus hajontaan?.Siis JOS on hiukan enemmän alkumatkasta spiraalia lentävä luoti,se olisi alttiimpi tuulen viennille ja SILLOIN myös pieni Vo hajonta olisi käynnille PIRUN tärkeä asia??
Ja kun jotkut korostavat LÄHIMMÄN VIIRIN / PUNTARIN merkitystä.Onko nuo sellaiselle luodille/lataukselle tärkeämpiä joka ei vakaannu nopeasti???

*Kuitenkin ihan hyvää itselle tehnyt jättää ase viemään tyynellä sivusuunnassa keskelle ja ampua seuraavilla ratakäynneillä 300 M:n päästä sitten tuulella mahdollisimman samanmoisiin viirin hännän / tuulen suunnan kulmiin ja vertailla tuulen vientiä aseiden/latausten välillä.

*Kuitenkaan ei niputeta piekkaria ja PPC:tä samaan muottiin,kun ovat ihan eri maailma.

*Kauhu skenaario lopuksi: Mitäs jos kasa-ammunta kisat ammuttaisiinkin ILMAN VIIREJÄ...Aseen,patruunan ja ampujan tekemä virhe 300 m:iin on enää about 10 mm tähtäyspisteestä.Tuulenluku virhe onkin sitten REILUSTI suurempi.

Timppa
Long Range
TeeHooVaris
Viestit: 595
Liittynyt: 11.4.2006 16:46
Paikkakunta: Viitasaari

Re: Kohti pienempää tuulenvientiä edelleen

Viesti Kirjoittaja TeeHooVaris »

Helppoa näin mututuntuma-ampujana laatia uusia kysymyksiä, mutta olisiko "viisasten kerholla" näkemystä tuulenviennin vaikuttavuuteen, kun tuulee vasemmalta/oikealta. Joskus vain on niin, ettei tuuli vie samansuuruisesti, kun tulen suunta muuttuu, mutta voimakkuus pysyy samana.
Lennart
Viestit: 105
Liittynyt: 22.6.2013 13:25

Re: Kohti pienempää tuulenvientiä edelleen

Viesti Kirjoittaja Lennart »

"Helppoa näin mututuntuma-ampujana laatia uusia kysymyksiä, mutta olisiko "viisasten kerholla" näkemystä tuulenviennin vaikuttavuuteen, kun tuulee vasemmalta/oikealta. Joskus vain on niin, ettei tuuli vie samansuuruisesti, kun tulen suunta muuttuu, mutta voimakkuus pysyy samana."

En kuulu viisaten kerhoon, mutta:

Rihlauksen suunta eli projektiilin pyörimissuunta tuon tekee. Oikeakätinen rihlaus, niin vasemmalta puhaltava tuuli kuljettaa kuulaa enemmän (oikealle ja alas). Vastaavasti "sama" tuuli oikealta; kuulan pyörimissuuntaa vastaan siirtää osumaa vähemmän (vasemmalle ja ylös) sivusuunnassa ja pystysuunnassa. Tuulessa tietenkin aina molempia komponentteja sekä pystyä, että sivua eli vektorivoimina.
Asiasta löytyy ihan guukelilla paljonkin. Myös selventäviä kuvia, mitä tuuli tekee luodin ylä- tai alapinnalla ja miksi pyörimissuunta ja -nopeus (rihlannousu) vaikuttavat. Tietenkin myös painettua sanaa eri lähteistä v alan julkaisuista löytyy.

-kr
Long Range
Viestit: 882
Liittynyt: 13.11.2007 17:17
Paikkakunta: Kaakon kulma

Re: Kohti pienempää tuulenvientiä edelleen

Viesti Kirjoittaja Long Range »

Vasemmalta tuleva tuuli vie oikealle alas ja oikealta tuleva tuuli vie vasemmalle ylös.Ja uskotaan tuohonkin että luodin pyörimissuuntaan eli vasemmalta tuleva vie hiukan enemmän kuin oikealta tuleva.

Minulle on väitetty,että JOS lyijyluodilla pidetään Vo <300 m/s ei lyijy sulaisi piippukitkasta ja vahaa ei tarvittaisi.

Saattaa kyllä riippua lyjyn koostumuksestakin.Innostuin siitä kun Thomas Riflen setä ampui 22 cal kisaimpparilla toistatuhatta laukausta luodeilla,jotka muistuttavat piekkarin luotia.Ilman vahaa ja käynti ei heikentynyt vielä noinkaan suurella laukausmäärällä.
Hänellä Vo oli alle 300 m/s.

Latasin <300 m/s lähteviä paukkuja piekkariin ILMAN VAHAA,puhdistin piipun ja ammuin mittariin.Ainakin pienellä otannalla näyttää Vo hajonta pysyvän samanmoisena kuin vahatuilla luodeilla 320-330 m/s.
Ainut ero impparin/piekkarin välillä on palokarstan syntyminen piekkarilla.Muutin luotien olakkeet teräväksi ja se hiukan näyttää työntävän karstaa pois edellään ettei puristuisi luodin ja piipun väliin ja mankeloituisi mutta patruunan pesään saanti vaikeutuu kun on terävä olake.
Boroskooppimme on kaverilla nyt ja en pystynyt vielä katsomaan jättääkö lyijyä piippuun kun ampuu ilman vahaa.

Pitäähän noita oikein hitaita ampua myös ulkona,mutta vakautuuko nuo enää 16 " nousulla ja minulla ei ole 15" nousua käytössä.Näkee kun koittaa.

Kuitenkin piekkarissa nuo hitaammat vievät vähemmän tuuleen.Kun saisin rapakon takaa 22 LR umpikupari luoteja,niin kerron kyllä sitten meneekö ne samaan ilman suuntaan.Niissä ei ainakaan vahaa tartte.

Timppa
Long Range
Vastaa Viestiin