Suurnopeus kamera valmennuksessa?

Tällä alueella keskustellaan asioista maan ja taivaan välillä.

Valvoja: Ylläpitäjät

Long Range
Viestit: 882
Liittynyt: 13.11.2007 17:17
Paikkakunta: Kaakon kulma

Suurnopeus kamera valmennuksessa?

Viesti Kirjoittaja Long Range »

Ei ehkä olisi huono juttu kuvata suurnopeus kameralla aseen käyttäytymistä penkissä ja tutkailla hidastuksista meneekö savotta laukauksesta toiseen samalla tavalla.

www.airgunnation.com/topic/barrel-vibra ... 5-caliber/

Siis jahka esim. penkkitekniikastaan voisi jotain korjattavaa löytää.

Muutenhan tapahtuma on niin nopia,ettei huomioita kerry.

Timppa

Ps.Ja kun tuo tekniikka hiukan vielä kehittyy,niin sittenhän voinee kameran kautta katsoa oikean asetuksen tunerille,että luoti lähtee piipun suulta "stopped muzzle" kohdassa-:).Tuossa vielä tuo mielenkiintoinen pätkä kuinka boat tail luodilla kaasut purkautuu luodin ohi ja tasaperäisellä ei niinkään.

www.youtube.com/watch?v=ZDUL_1vrABI
Long Range
kaleviys
Viestit: 1110
Liittynyt: 13.3.2006 10:24

Re: Suurnopeus kamera valmennuksessa?

Viesti Kirjoittaja kaleviys »

Se asia on jo ratkaistu.
Yritä ensin tietää vähän kaikesta ja sitten kaiken vähästä
Kumpumäen seppä
Viestit: 4
Liittynyt: 14.4.2020 19:38

Re: Suurnopeus kamera valmennuksessa?

Viesti Kirjoittaja Kumpumäen seppä »

Noita suurnopeuskameran kuvia kun on joskus tullut katsottua, heräsi joskus mielenkiinto moiseen. Olisihan se kerrassaan mahtavaa tietoa, kun kameran taakse asettelisi sopivasti mitta-asteikot ym., jolloin näkisi tarkasti kuinka paljon piippu liikahtaa mihinkäkin suuntaan ennen kun luoti poistuu piipusta. Samoin olisi mahdollista tutkia, mitä tuo luodin perän muoto, käytetty ruuti ja piipun kruunaus vaikuttaa luodin ohi puhaltavaan virtaukseen.

Eli innoissani aloin tutkia kiinan myyntiä. Sieltähän löytyy aivan naurattavan halvalla valvontakameroita, nauhoittavia videokameroita ym. muutamalla eurolla. Luulin nyt että muutamalla satasella voisi saada jonkun suurnopeuskameran. Vaan ei saa. Ne "suurnopeus kamerat", mitä löysin, oli jotain luokkaa 50 - 200 kuvaa/s. Siinäkin jo tuo nopein pää alkaa nousta aika arvokkaaksi. Ainoat todelliset suurnopeuskamerat mitä löysin, on ihan merkki laitteita käytettynä, ja silloinkin hinnat on 5 numeroisia, eikä sovi ihan siihen luokkaan, että tollanen ois kiva. Äkkiseltään laskeskellen tuo Long Rangen linkkaama video on kuvattu kameralla jonka nopeus on luokkaa 80 000 - 100 000 kuvaa/s. Ei varmaankaan sovi ihan harrastelu budjettiin. Saman kun kuvaa noilla budjettiluokan kameroilla, niin saa kuvan, ennen ampumista ja seuraavassa kuvassa viimeiset ruutisavut poistuu kuvasta, eikä luodista näy vilaustakaan. Tietysti hitaillakin kameroilla on mahdollista saada hyvää tietoa ampujan käyttäytymisestä ja siitä, kuinka pitkälle ase liikkuu jne. Jos jotakuta asia kiinnostaa, niin minulla on yksi panssarilasi juuri siihen tarkoitukseen, että voi katsoa tai kuvata aseen läheisyydestä ilman vaaraa omalle tai kalustolle. Saa tarvittaessa lainaan.

Seuraava ajatus oli tutkia sitä aseen osien liikkumista. Kännykät ovat tuoneet mukanaan sen, että kaikenlaisia liikeantureita on todella edullisesti saatavana. Kolmen akselin kiihtyvyysantureita saa muutamalla eurolla. Antaisi aika paljon tietoa, kun olisi yksi kolmen akselin kiihtyvyysanturi piipun päässä, yksi tukin etupäässä ja yksi lukon kehyksessä. Pystyisi jo aika hyvin päättelemään, että mistä joustaa ja kuinka paljon. Ongelma niissäkin vaan on hitaus. Tarkoitushan noissa on alkujaan seurata kännykän liikettä, joka muodostuu yleensä ihmisen liikkeestä. Käytännössä nuo ovat liian hitaita niihin liikkeisiin, mitä aseen värähtelyn tutkiminen edellyttäisi. Tallennusvälineitä kyllä löytyy riittävän nopeita. Tästä en ole vielä luopunut, eli tutkinnassa on vielä sopiva anturi. Piippuun kiinnitetty anturi tietysti hieman muuttaa piipun värähtelyä oli kuinka kevyt tahansa, mutta tuosta olisi kuitenkin mahdollista saada arvokasta tietoa. Kyllähän noita laitteita maailmalla on, mutta onko suomessa kellään? Se mihin tällaiset tutkimukset tietysti pitäisi kuulua, on asesepän koulutuslaitos. Kiinnostaisikin tietää, mitä mittauskalustoa Ikaalisista löytyy. Joku yliopistotason labra tuollaisia vähän kalliimpiakin laitteita tietysti voisi helposti hankkia, mutta käsi ja taideteolliseen ei taida niinkään tekniset mittaukset sopia.
Long Range
Viestit: 882
Liittynyt: 13.11.2007 17:17
Paikkakunta: Kaakon kulma

Re: Suurnopeus kamera valmennuksessa?

Viesti Kirjoittaja Long Range »

Alkuun Teretulemas palstalle!!!

Piekkaritiimin ajatuksissa lähestyin "Herra Kuulapäätä" ja hän olisi ollut valmis "rojektiin" kyllä.

http://kuulapaa.com/

Tämäkin on meiltä savolainen rojekti eli alottamista vaille valamis....Toisaalta ikuinen rahan vähyys jättänyt monta muutakin hyvääkin ideaa tutkimatta.

Ajatuksena oli tutkia suurnopeus kameralla juuri tuota luodin ulostuloa piipun suulta piekkarissa silloin kun tuneri on okeassa säädössä ja sitten väännettynä pois säädöstä.

Vaikka taulu aina kertoo karun totuuden,niin olisihan tuo kiva selvittää lähteekö luoti OIKEASTI pysähtyneen piipun suun ala-ja ylä kuolokohdissa kun tuninki on kohdallaan...

*Ja sekin sitten kestääkö tunerin asetus kuinka suuren nopeuseron luodilla

*Ja sekin jos saamme piipun värähtelynopeutta alennettua,niin onko ylä-ja ala kuolokohtien pysähdysaikakin sitten pidempi ja sitä myötä käynti ikkuna suurempi ja kestäisi isomman lämpötilan/kosteuden/luodin Vo hajonnan

*Ja sitten kun joutuu miettimään onko joulupukki olemassa,niin joutuu miettimään myös onko positiivista kompensaatiota olemassa? Eli hitaampi luoti lähtisi piipun suun ollessa ylempänä ja päinvastoin.
Tuohon lapsen uskooni on tullut särö...Meillä/maailmalla on huippupiekkareissa jäljellä pystyhajontaa <4 mm 50 m:iin ja about tuon verran syntyy n.6 m/s patruunoissa olevasta Vo erosta.
Eli kun piekkari/patruuna on saatu tuollaiseen <4 mm:n pystyhajonta tilaan,niin eikö meillä olekaan enää jäljellä pystyhajontaa joka tulisi piippuvärähtelystä?

*Olen aina hymyillyt jutulle erään pojan iltarukouksesta: "Jos hullun teet,niin älä tee työhullua".Sarjassamme hulluja ajatuksiani/fantasioita:

Saada tuo positiivinen kompensaatio aikaan eli ns. " äly ase" jonka piippuvärähdys reagoisi Vo hajontaan.....

Kun rahat ei tuollaisen kehittämiseen riitä,niin tein kuitenkin piekkariin piruuttani köyhän miehen "vastavärähtelijän".Laitoin kiikarinjalan piipun suulle ja vaihtelin siihen eripaksuisia rakotulkkeja ja sen päähän erikokoisia painoja ja ammuskelin.
Laitoin myös tuon härpäkkeen tekemään pystyliikettä ja ammuin kun se teki pystyliikettä.
Tuo idea ei ehdi enää mitään korjaamaan kun on piipun suulla.Reagointi piste olisi oltava aiemmin piipussa.

*Mutta sitten on eläköityneeltä aseseppä Erkki Torolta saamani idea piipun esijännittämisestä,jonka yhden version hän toteutti 6,5-284.een.Parin kokeilun jälkeen piekkarilla tällä oksalla uskon kyllä pirun istuvan mutta tämänkin kehittely jäänyt finaaliin viemättä kun tarttisin tarpeeksi hulluja masinisteja mukaan peliin.

*Johtavana teemana ajatuksiin ollut DI Juha Hartikan lause minulle: "100 vuoden kuluessa autoonkin on tullut iskunvaimentajat, kivääreihin ei mitään".Viittasi värähtelyn hallintaan.


Nyt lähden viemään lisää ruokaa villisioille.Niille riittää vähän heikompikin käynti aseessa.....

Timppa
Long Range
Long Range
Viestit: 882
Liittynyt: 13.11.2007 17:17
Paikkakunta: Kaakon kulma

Re: Suurnopeus kamera valmennuksessa?

Viesti Kirjoittaja Long Range »

Kun noita tutkittavia asioita olisi mitkä veisivät lajia mahdollisesti eteenpäin niin edessä aina kysymys mistä rahoitus?

En tiedä innostuisiko porukka "joukko rahoitus" malliin?

Siis jos/kun löytyy rojekti jonka kulut on vaikka 10000 eur ja löytyisi 200 kiinnostunutta henkilöä a 50 euroa,niin siinähän se.

En tiedä kuinka olisi saatavissa SAL,Sako,Lapua yms mukaan?

Tuossa esim vielä Herra Kuulapään kuvauksia lisää:

http://kuulapaa.com/home/highspeed/rifles.html

Kuitenkin paikallaan olo on taantumista...

Timppa
Long Range
Vastaa Viestiin