HV ilmakiväärit ja luodit ulkoradalla

Valvoja: Ylläpitäjät

Tunajussi
Viestit: 157
Liittynyt: 19.3.2012 9:32
Paikkakunta: Ikaalinen

HV ilmakiväärit ja luodit ulkoradalla

Viesti Kirjoittaja Tunajussi »

En tiedä onko muut imppariampujat ajatelleet asiaa tältä kantilta, mutta minun mielestä viimeiset muutamat ulkokisat etenkin HV-luokassa on osoittanut käytettävän luodin ja tehoasetuksen merkityksen. En nyt juuri jaksa kahlata kaikkia parin viime vuoden aikaisia tuloksia läpi, vetelen enemmän hataran muistini pohjalta.

Itse en ole ulkosalla kovin kummoinen ampuja, mutta parina viime vuonna on Haapajärvellä jyväkin löytänyt kohdilleen. Sen lisäksi, että olen käyttänyt painavaa luotia JSB Exact Heavy ja tehot lähellä luokan tappirajaa, niin minun lisäkseni siellä toissa vuonna taidettiin koko palkintopöytä putsata raskailla luodeilla sekä tuon luokan sallimilla max tehoilla. Käytettyjä luoteja olin Exact Heavyn lisäksi Baracuda Match ja JSB Monster.
Useammat LV luokan ampujat taisivat ampua HV luokassa LV tehoilla ja ampuivat siinäkin muistaakseni suurin piirtein samaa tasoa kuin aina, vaikka ilmeistä olisi voinut päätellä maailmanlopun lähestyneen.

Mielestäni tämä meikäläisen kahden ottelun "voittoputken" suurin tekijä onkin HV luokassa ampuminen HV tehoilla ja painavammalla luodilla. Vaikka minulla sattuukin olemaan tämä luotierä suht hyvää vuosikertaa, niin ei se niin paljon parempaa ole, että sen paremmuudella homma selittyisi. Minun on vain paljon helpompi ampua pihalla painavammalla luodilla ja suuremmalla teholla, kuin yrittää kärvistellä LV luokan tehoilla ja kevyemmillä luodeilla.

Nyt kun uusi ulkokausi pukkaa päälle ja isommat kisat ovat joillakin edessä, niin kehottaisin kokeilemaan luokan sallimia tehoja ja painavampia luoteja, vaikka sen testikasan koko penkistä mitattuna olisikin niillä millin pari huonompi parhaaseen kevyeen lottiin verrattuna.
Long Range
Viestit: 1032
Liittynyt: 13.11.2007 17:17
Paikkakunta: Kaakon kulma

Re: HV ilmakiväärit ja luodit ulkoradalla

Viesti Kirjoittaja Long Range »

En paljon imppareista ymmärrä,mutta kun työnnän pottunokkani joka asiaan,niin jotain tähänkin.

Erityisesti alle äänennopeuden luodin peräosalla on iso merkitys luodin lennon vakauteen,sen vipattamiseen ja sitä myötä luodin muodostamaan tuulipintaan (tuulipussin kokoon,jonka luoti lentäessään aiheuttaa) ja siitä taas seuraa isompi tai pienempi tuulenvienti.
Peräpyörteet samoin ratkaisevassa roolissa.

Toteutunee vaippaluodissakin ylisoonisella puolella,kun ase&paukku napsahtaa huipputuninkiin,pienenee tuulenvientikin.

Piekkaritiimi tätä yrittää selvittää/kehittää.Ajatuksen tästä nosti esille aikoinaan Risto Murisoja.

Erityisesti alisoonisella alueella luoti "lentää perällään" ei kärjellään.Eli perän muoto/laatu ratkaiseva.

Tähän liittyy myös lyijyluodilla absoluuttinen piipun suun ympyriäisyys ja homogeenisuus.

Noille impparin luodeillekin taitaa voida jotain tehdä.Katselkaa tuo video.Nuo impparin kilpaluotien perät ovat herkkiä vioittumaan jo sormissa.Vaikka paine soikean perän piipun reunoja vasten leväyttää,niin alkupainetta voipi jo karata reunalta.....

Piekkarissahan pienempi lähtönopeus aiheuttaa pienemmän tuulenviennin. McKoy tuon tutkaili Jenkeissä ja Välkkiläkin Suomessa. 327 m/s vrt. 285 m/s tieto on painettu ihan Lapuan paukku sivuille.
285 m/s vie n.24 % vähemmän tuuleen kuin 327 m/s.

http://www.youtube.com/watch?v=dwg_cqC1y-M

Timppa
Long Range
Tunajussi
Viestit: 157
Liittynyt: 19.3.2012 9:32
Paikkakunta: Ikaalinen

Re: HV ilmakiväärit ja luodit ulkoradalla

Viesti Kirjoittaja Tunajussi »

Videon aseessa on jotain vikaa, ellei sillä osu A4 arkille 60 yardin matkalta paketista otettuna. Ihan ensimmäisenä kannattaa alkaa etsimään vikaa jostain muualta kuin modaamalla muutoinkin parhaan pään luotia. Lopetin videon katselun kun vasara kaivetiin esiin.

Jep luodille voi tehdä jotain,jokainen taaplaa tyylillään, tuskin kuitenkaan tehtaalla alkavat luoteja tuon videon perusteella kuulien päällä hakkaamaan. JSB:llä on .22 luodille 16 mm ulkoreunasta 45 m matkalla hyväksyttävä hajonta, sen ylitettyään satsi menee uudelleen valuun.
http://www.schulzdiabolo.cz/en/info/

Tuossa on jotain kotipäässä ammuttuja tuloksia, kukin tahollaan, osa ulkona ja osa sisällä. Tästä pääsee hieman käsitykseen tavanomaisesta huippupään asen käynnistä ja mihinkä hieromisella voidaan päästä. Yhtään noista tuloksista ei ole ammuttu viirien kanssa, ulkosalla ammuttaessa on haettu kesäiltojen/aamujen tyven hetki. Luotien tyyppien merkinnässä on hieman tulkinnanvaraa, niistä ei voi aina varmuudella sanoa, että minkä painoinen luoti on kyseessä.
Kasojen koot ilmoitettu kolmen sarjan keskiarvona CTC.
50 m http://www.sihry.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=12&t=13
25 m http://www.sihry.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=12&t=12

Mutta asiaan, mitenkä tuo hitaan vauhdin tajoaminen pitäis käsittää? Tuleeko LV luokan ampujien ampua HV luokassa vielä LV luokan tehoistakin alemmalla nopeudella?
Ei voi olla nin, että vanhan kaartin huippuampujat menettää tatsinsa LV:stä HV-luokkaan mennessä. Kyllä siinä jotain pitää olla suuremman tehoasetuksen ja painavamman luodin käytössä, koska vähemmän kisoissa käyvät tuppaavat rinnalle ja osa vielä ohi.
Long Range
Viestit: 1032
Liittynyt: 13.11.2007 17:17
Paikkakunta: Kaakon kulma

Re: HV ilmakiväärit ja luodit ulkoradalla

Viesti Kirjoittaja Long Range »

Kuten sanoin,minun imppari osaaminen on tasolla "Haenel ja räksien ammunta".Suomessa tuota tietotaitoa taitaa olla vain sinulla ja kourallisella muita.

Kiva jos jaksat jotain jippoja esille nostaa.

Jep.Brutaalin näköistä puuhaa videolla,mutta jos jaksat kokonaan katsoa,niin minulle kiinnostava asia oli jossakin kohti ja se oli tuo lyijyn kovuus/ muutokset siinä.

Impparistakin löytynee nopeusalueita,jolla vie vähemmän tuuleen kuin toisella.Kuten piekkarissakin.Testaamallahan nuo selviää.

Kun Suomen piekkariporukka kävi USA:n kisoissa ja saivat ampua Jenkkien aseilla,he ihmettelivät kuinka vähän tarvitsi kotata Jenkki-aseilla vrt. omiin ja jopa samoilla paukuilla.

Toisaalta esim. vanhasta Klimovskissa "käsintehdystä" Olimp-R patruunasta on kerrottu pienemmästä tuulenviennistä.

Uskon,että noista ollaan jo jäljillä,mikä sen piipuissa&panoksessa tekee.Purkanut & mittaillut noita 25-30 vuotta vanhoja "Klimovskilaisia"

Btw.Valkataanko / kaliproidaanko impparin luoteja Suomessa tarkkuusputken läpi laskemalla? Jenkit taitaa harrastaa tuotakin....

Timppa
Long Range
Tunajussi
Viestit: 157
Liittynyt: 19.3.2012 9:32
Paikkakunta: Ikaalinen

Re: HV ilmakiväärit ja luodit ulkoradalla

Viesti Kirjoittaja Tunajussi »

Pakotin itseni katsomaan tuon videon loppuun asti, vaikka teki tiukkaa välillä. Kyseisen aseen .22 kaliperilla on turha alkaa etsimään vikoja mistään vähänkään tunnetun valmistajan kohtuu hyviksi todetuista luodeista. Crosman ei ole vielä tähän päivään mennessä saanut tehtyä kelvollista piippua, kyllä ne tulee muualta ne, millä johonkin osuu.

Nopeuksia ihmettelin, että miksi ne ovat noin alhaiset, karvan päälle 200 m/s, mutta video onkin pykätty Kanadassa, jossa on tiukempi raja lupavapaalle ilma-aselle, jonka yli tuo esimerkkiaseen nopeudet menee.

Suurin syy siihen miksi aseella ei osu, näkyy tekijän toisessa videossa n. 12:50 min paikkeilta alkaen.
https://www.youtube.com/watch?v=fjqD18qF6kM

Jep, ja kuten herra epäilee kun rihloista ei saa kuvaa, että onko piippu pazkanen tehtaalta tullessa, niin on se. Eikä pelkkä rättialkoo riitä, vaan vaaditaan perusteellista läppäämistä, että siitä voi saada edes jollain tasolla kelvollisen. Tosin aivan väärä kalusin vakavamieliseen tarkkuusammuntaan. Homma muuttuu aseen kohdalla täysin, kun tilataan se .25 kaliperissa, jonka piiput on tehty oikein ”piippupajalla”, Green Mountainin toimesta, eroa on kuin yöllä ja päivällä.
Jos pääset joskus lykkäämään luodin tuollaisen Crosmanin tai vastaavan tusinatuotteen piipun läpi, niin ihmettelet takuulla, että kuinka silä osuu edes siihen A4:een. Karkeus on noilla sitä luokkaa, että kuvittele työntäväs tiiliskiveä sementtilattialla ja toisena vaihtoehtona öljyttyä madetta lasilevyllä (huippupiippu).

Noita halpatuotantopiippuja on ihan turha pyöritellä jonkun lasilevyn päällä ja kauhistella heittoa. Kangen reikä se on, joka pitää olla suora. Osaa sitä Kiinalaisetkin tehdä päällepäin suoran kangen, mutta reiän paikka voi vaihdella muutaman millin päiden välillä.

Se mikä pisti silmään noissa ”tarkkuuskokeissa” oli muutamien laukausten välissä yli 10m/s heittoja, sekä ”kasan” osumakeskipisteen vaihtelu eri ampumakerroilla.

Tuohon pyssyyn kunnon piippu ja vauhdit noilla 18.1 gr Jsb:llä sinne 270-290 m/s haarukkaan, niin jo alkaa reikäkoko pieneneen. Kanadanvideolla alle 20 J, tässä pykälää isompi kaliperi ja 100J.
http://s246.photobucket.com/user/Tunaju ... sort=3&o=0

Ei se oo tuo rihlanteko aina helppoa, toisella sivulla loppussa pari videoo erään tunnetun merkin kilpatason piipun reiän keskeisyydestä ulkohalkaisijaan nähden. Esimerkkivideon Crosman pesi noi mennen tullen.
http://s246.photobucket.com/user/Tunaju ... t=2&page=1

Jes, luoteja prepataan mitä eriskummallisimmilla tavoilla, osa luodeista on niin sekalaista laatua, että jokin valkkaaminen kannattaa. Osa on sen verran hyvää laatua, että eivät kaipaa ku ”kovaa ajoa”. Itse en ole viime aikoina luoteja pällistellyt kuin, että niiden persukset ovat kunnossa, kun lataan ne levylle.

Vaikka minulla onkin tavanomaista enemmän tietoa eri ilma-aseista, niin kyllä se vaan on vähän sama tilanne, kuin että ei oo suutarin lapsella kenkiä. Oman aseen ja luodin testaaminen jää niin mitättömäksi, että siitä ei viitsi edes mainita. Aina on jotain muuta räpellettävää, kuin valmistautua kisoihin perinpohjaisella tekemisellä. Sen oikean luodin ja lähtönopeuden etsimisessä menee tovi ja hommassa kun on vielä pari muutakin muuttuvaa tekijää.
Tunajussi
Viestit: 157
Liittynyt: 19.3.2012 9:32
Paikkakunta: Ikaalinen

Re: HV ilmakiväärit ja luodit ulkoradalla

Viesti Kirjoittaja Tunajussi »

Luotien visuaalisen tsekkaamisen työkalu:
https://www.youtube.com/watch?v=B0Df7yXK88Y

Jotain jutun tynkää luotien sorttaamisesta:
https://www.youtube.com/watch?v=fRN1Am8RBgs
aappo
Viestit: 157
Liittynyt: 9.4.2010 7:19
Paikkakunta: susiraja

Re: HV ilmakiväärit ja luodit ulkoradalla

Viesti Kirjoittaja aappo »

Oma lyhyt oppimäärä imppareissa aiheutti oivalluksen, että tietyt kuulat
käyvät eri pyssyissäkin paremmin tietyllä samalla nopeudella.
Johtuuko tuo työkammion tilavuudesta vai mistä, tiedä häntä.
Jotakin kuulia kokeilin vielä alhaisella nopeudella 10m asentoimpparissa
ja yllätys olikin aikamoinen, kun kun tulos oli vähintäänkin yhtä hyvää
kuin 10m parhaissa/paremmissa taululuodeissa.
Pitää paneutua tarkemmin regulaattorin asetuksiin, oma käsitykseni
on että noi Belleville eli lautasjousihässäkät eivät ole se paras tapa
regulaattorin toiminnalle. Pitänee koikeilla niitäkin vähän paremmilta valmistajilta.
Nyt muutamaa 10m impparia kokeiltuani, huomio kiinnittyi äkäisiin flyereihin,
ja oma tuntuma, jolle ei mitään todellista pohjaa :) syytin regua.
Sitten ilmeni myöhemmin, että ko. impparin regun kanssa on ollut ongelmia.

Itse olen Tunajussin opastamana siirtynyt HV:ssa raskaampiin luoteihin,
kohtuulisella menestyksellä. Ei ihan naapuritaulusta tarvitse kottia aina hakea.

T:T
Vastaa Viestiin