Benchrest Finland
Benchrest Finland

Lapua

Vihtavuori

Varusteleka

Aseet ja latausvälineet

Pyrkimys äärimmäiseen tarkkuuteen on johtanut siihen, että huippuampujien kilpa-aseet ovat tänä päivänä lajiin vihkiytyneen asesepän suurella rakkaudella hiilikuidusta, titaanista, lentokonealumiinista ym. eksoottisista materiaaleista rakentamia taide-esineitä. Kaliiperi on 100 m - 300 m ampumamatkoille rakennetussa aseissa lähes poikkeuksetta 6mm PPC. Piiput on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, nappirihlattuja ja rihlauksen jälkeen huolellisesti lämpökäsiteltyjä ja kolvattuja. Lukonkehykset ovat painon säästämiseksi alumiinia tai titaania. Laukaisukoneistot sallivat 25 - 50 gramman laukaisuvastuksen. Luodit ovat erikoispajojen piensarjatuotantoa ja painoltaan 60 - 70 grainia eli 4 g - 4.5 g. Ne ladataan lähes poikkeuksetta kotimaassa valmistetuista .220 Russian-hylsyistä 6mm PPC-kaliiperiin sopiviksi paisutettuihin ja kaulasorvattuihin hylsyihin Vihtavuoren, Hodgdonin tai Norman tuottein. Tähtäimenä käytetään yleisimmin 24x tai 36x laadukasta kiikaritähtäintä, joka on varustettu ohuella (1 mm/100 m) hius- tai täpläristikolla. Aseen tukki on muotoiltu sääntöjen määräyksiä seuraten mahdollisimman hyvin tuelta ammuttavaksi. Tukin materiaaleina käytetään yleisesti kevlaria ja hiilikuitua, joista valmistettu tukki on jäykkä ja kevyt. Lukonkehys kiinnitetään tukkiin tavallisesti liimaamalla.

600 m:n kilpailuissa käytettävät vapaan luokan aseiden kaliiperi on yleensä suurempi, esimerkiksi ruotsalaismauseri eli 6.5 x 55 SE, .308 Winchester, kolmelinjainen eli 7.62 x 53R sekä erilaiset villikissakaliiperit. Muilta osin aseiden rakenne noudattelee edellä esitettyjä suuntaviivoja. Rakenne on kuitenkin tavallisesti järeämpi, koska vapaan luokan aseiden paino ja piipun sekä lukonkehyksen mitoitus on vapaa, joskin monet kilpailijat käyttävät raskaan luokan säännöt täyttäviä aseita myös vapaan luokan kilpailuissa.

Patruunoiden latausvälineistö on, kuten aseetkin, useimmilla kilpailumielessä ampuvilla lajin vaatimukset huomioiden hankittua erikoisvälineistöä. Aseiden vakiosta poikkeavan patruunapesämitoituksen tarkkuuspotentiaalin täysimääräinen hyödyntäminen vaatii samoilla patruunapesätyökaluilla valmistetut latausholkit. Monet kasa-ampujat käyttävät vain muutamaa luottohylsyä koko kilpailun ajan ladaten ne erien välillä uudestaan. Tästä syystä he tarvitsevat kilpailupaikalle mukana kuljetettavan kenttälatausvälineistön, johon kuuluu mm. ruutiannostelija, latausholkit, käsinallitin sekä pienikokoinen ns. Arbor-puristin.

.22 Rimfire-aseiden enemmistö on ainakin vielä tehdastekoista, valmetteja, anschützeja, sakolaisia, tozeja, jne. Tukit on toisin vaihdettu kasa-ammuntatukeen paremmin sopiviksi tasapohjaisiksi ja perältään suoriksi lasi- tai hiilikuitutukeiksi, joskin myös perinteisellä puutukilla varustettu ase on ollut sangen kilpailukykyinen. Tähtäimenä on kiikaritähtäin, kuten muissakin kasa-ammunta-aseissa. Pienoiskiväärillä kasoja ampuvat kilpailevat luonnollisesti tehdasladatuin patruunoin.

Edellinen esitys ei millään muotoa halua masentaa kasa-ammunnan kokeilemista suunnittelevaa lukijaa. Kasa-ammunnan harrastaminen ja tuntuman hakeminen käy varsin hyvin päinsä tavallisella tehdastekoisella kiväärillä, johon on saatavana hyvälaatuisia latauskomponentteja. Lisäksi tulisi aseen tukin malli olla pöydällä lepäävän tuen varassa ampumiseen soveltuva eli ei kovin sivuväärä. Optinen tähtäin luonnollisesti tarvitaan, mutta sen suurennuksesta voidaan tinkiä valitsemalla taulun tähtäyskuvio käytetylle tähtäimelle riittävän suurikokoiseksi. Hyväkäyntisiä tehdasaseiden kaliipereja ovat mm. .222 Remington eli viispilkkuseiska, .22 PPC USA ja 6 PPC USA, 6.5 x 55 SE sekä .308 Winchester. Näihin on saatavana laadukkaita latauskomponentteja, jopa laadukkaita tehdaspatruunoitakin, joiden osunta yltää parhaimmillaan puoleen kulmaminuuttiin, eli viiden laukauksen kasa on toistuvasti pienempi kuin 15 mm @ 100 m. Tästä voi alkaa parantamaan lataamalla patruunat itse, kokeilemalla eri luoti- ja ruutipanosvaihtoehtoja sekä ennen kaikkea kehittämällä omaa ampumatekniikkaa ja rataolosuhteiden, etenkin tuulen lukemisen vaikeaa taitoa.