Yleistä kasa-ammunnasta
Kasa-ammunnalla kilpailulajina tarkoitetaan sitä, että yritetään määrätyiltä matkoilta ampuen saada laukaukset osumaan mahdollisimman lähelle toisiaan. Osumien sijainti taulussa ei siis ole ensisijaisen tärkeää, kunhan ovat tauluun rajatun osuma-alueen sisäpuolella. Kasa-ammunta suoritetaan yleensä tukevalta pöydältä tukea apuna käyttäen, josta lajin englanninkielinen nimi "Bench Rest Shooting". Tähtääminen suoritetaan suurisuurennuksisen kiikaritähtäimen avulla. Tulos saadaan mittaamalla kahden äärimmäisen osuman keskipisteiden välimatka, joka ilmoitetaan millimetreinä ja/tai kulmaminuutteina l. MOA:na.
Kasa-ammuntaa on sinällään harrastettu maailman sivu, koska jokainen aseen kohdistajahan pyrkii pieneen osumakuvioon eli kasaan. Kilpailulajina se on peräisin, kuinkas muuten, USA:sta, jossa kasa-ammuntaa on harrastettu kilpailumielessä 30-luvulta lähtien. Laji tuli 70-luvun alkupuolella Ahvenanmaalle ja Manner-Suomeen Ruotsin kautta suunnilleen samaan aikaan. Kasa-ammunnan "kummisetinä" toimivat jo edesmenneet Holger Sjöström Ahvenanmaalla sekä tamperelainen Seppo Hämäläinen Manner-Suomessa. Manner-Suomen ensimmäinen kasa-ammuntakilpailu järjestettiin 70-luvun puolivälissä Tampereella ampumamatkana 150 m, jolta etäisyydeltä ammuttiin yksi viiden laukauksen sarja. Radalla ei ollut pöytiä, joten kaikki muut kilpailijat Erkki Kauppia lukuun ottamatta ampuivat makuulta. Erkki oli nimittäin kaukaa viisaana tuonut oman kokoonpantavan ampumapöytänsä mukanaan. Näistä ajoista on laji kehittynyt ja tukevilla betonipöydillä ja asianmukaisilla taululaitteilla varustettuja ampumaratoja on mm. Ahvenanmaalla, Haapajärvellä, Hämeenlinnassa, Lohtajalla ja Lapualla. Lajin suomalaisten harrastajien lukumäärä on myös alkuajoista moninkertaistunut ollen tänään suuruusluokkaa 150, joista aktiivikilpailijoita n. 100.
Kasa-ammunnan harrastus levisi 70- ja 80-lukujen aikana muualle Suomeen, varsinkin Keski-Pohjanmaalle. Vauhtia harrastukselle antoi lajin USA:laisen pioneerin, tohtori Lou Palmisanon Suomen vierailu kesällä 1986. Hän lahjoitti arvokkaan kiertopalkinnon nimeään kantavaan Lohtajalla vuosittain alkukeväästä ammuttavaan raskaan luokan 100 m 5 x 5 ls. kilpailuun. Lajin edistämiseksi perustettiin v. 1988 Suomen Kasa-ampujat ry, jonka ensimmäisenä puheenjohtajana ja myöhemmin kunniapuheenjohtajana toimi tamperelainen lajin suomalainen Grand Old Man Seppo Hämäläinen. Suomen Kasa-ampujat ry liittyi perustamisvuotenaan Suomen Ampujain Liitto ry:hyn, joten viimeiset kymmenen vuotta kilpailutoiminta on tapahtunut SAL:n hyväksymin säännöin. Lajin kehittämisestä Suomessa vastaa SAL:n Kasa-ammuntajaosto, jonka jäsenet valitaan vuosittain lajia harrastavien yleisessä kokouksessa.
Maailmanlaajuisesti kasa-ammuntaa harrastetaan alkuperämaan USA:n lisäksi mm. Japanissa, Uudessa Seelannissa, Australiassa, Saksassa, Italiassa, Ranskassa, Kreikassa, Englannissa, Belgiassa, Ruotsissa ja Norjassa. Lajin kattojärjestöksi perustettiin 1999 World Bench Rest Shooting Federation eli WBRSF, jonka jäseniä kansalliset liitot ja järjestöt, mm. SAL, ovat. WBRSF:n toimikenttään kuuluvat mm. kansainvälinen kilpailutoiminta eli MM- ja EM-kilpailut sekä lajin kehittäminen maailmalaajuisesti.
Yleinen tulostason kohoaminen ja sitä kautta kilpailun kiristyminen on johtanut luonnollisesti välinekehitykseen. Ampumapöytästandardiksi on muodostunut n. 10 … 15 cm paksulla betonikannella varustettu putkijalkainen kasa-ammuntapöytä. Ammuttujen laukausten määrän toteamiseksi on taulun takana liikkuva taustapaperi. Ampumatuet ovat valurunkoisia monipuolisesti säädettäviä hiekkapussin telineitä. Tähtäimet ovat ohuella hiusristikolla tai täplällä varustettua 24x … 40x suurentavaa huippuoptiikkaa. Rataolosuhteiden arviointiin on kehitetty mitä mielikuvituksellisimpia tuulipussi- , propelli- ja viirivirityksiä. Aseet ja niissä käytetyt patruunat, jotka ovat huippuampujilla luonnollisesti erikoisvalmisteisia, ovat oma lukunsa sinänsä.